Peter Weller wordt 75: dit zijn de vijf gekste en beste rollen van deze Amerikaanse acteur

Films | Met meer dan zeventig films en series op de teller is Peter Frederick Weller intussen een geroutineerd acteur. Met zijn rol als Robocop in de gelijknamige films verwierf hij heel wat bekendheid, maar natuurlijk vertolkte hij nog meer bijzondere rollen. Op 24 juni wordt hij 75 jaar oud en dat viert Proximus Pickx graag door zijn vijf beste acteerprestaties uit te lichten!

Door Proximus

Deel dit nieuws

‘Robocop’

Beginnen doen we natuurlijk met de bekendste film waarin Peter Weller aan de slag mocht. Deze kaskraker over een cyborg-agent is op veel verschillende manieren erg bijzonder. De film van regisseur Paul Verhoeven werd gemaakt met een bijzonder laag budget van 13 miljoen euro. Voor een film vol speciale effecten, uitzonderlijke kostuums en uitgebreide sets en stunts was dat een heel kleine som geld. Het absurde verhaal gaat over de politieagent Alex Murphy die na zijn dood terug tot leven wordt gewekt als cyborg en de strijd wil aangaan met de corruptie en misdaad in zijn stad. Met een ferme portie geweld en bijzonder creatieve oplossingen van de producers om de film alsnog succesvol te maken, groeide ‘Robocop’ uit tot een van de beste films waarin Peter Weller een rol had.

‘Screamers’

Deze film past opnieuw in het sci-fi-genre en is gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick. Weller speelt hierin de rol van commandant Joseph A. Hendricksson, die de leiding heeft over een troepen die in opstand kwamen tegen hun werkgever, een mijnbedrijf. De werkomstandigheden in dat bedrijf waren zeer onveilig, waardoor een fikse opstand uitgroeide tot een oorlog. Tijdens die oorlog creëerden de troepen van Hendricksson een nieuwe soort soldaten: ‘Screamers’. Hoewel ze aanvankelijk zouden ingezet worden tegen de vijand, krijgen de robots opeens een menselijke vorm waardoor ze minder gemakkelijk in te zetten zijn… Peter Weller speelt in deze film een rol waarbij hij constant moet inspelen op de vele wendingen van het plot, en dat is geen gemakkelijke klus…

‘Leviathan’

Ook in deze film speelt Peter Weller de leider van een groep mijnwerkers. Deze keer vertolkt hij de geoloog Steven Beck. Tijdens een expeditie diep onder het wateroppervlak van de zee ontdekt hij met zijn bemanning een gezonken schip: de ‘Leviathan’. Bij hun onderzoek op de boot brengen ze per ongeluk een kwaadaardig wezen aan boord. Dat wezen begint aan een raid waarbij elk lid van de expeditie komt te sterven en geabsorbeerd wordt. Op die manier groeit het monster uit tot een nog veel groter gevaar, waar Steven Beck natuurlijk een oplossing voor moet vinden. Opnieuw lijkt Weller in dit absurd verhaal ervoor te zorgen dat de geloofwaardigheid van de film niet onder druk komt te staan.

‘Naked Lunch’

Hoewel de Amerikaanse acteur in zijn lange carrière niet heel erg veel prijzen won, was dat bij deze film wel het geval. Met deze film uit 1992 sleepte Weller bij de ‘Genie Awards’ een nominatie voor ‘Best Performance by an Actor in a Leading Role’ in de wacht. Deze film van regisseur David Cronenbergh is dan ook heel erg bijzonder. Allereerst is het verhaal van de film erg ingewikkeld en was de rol die Weller speelde, William Lee, absoluut niet gemakkelijk te vertolken. Lee is een auteur die met hallucinaties kampt en denkt dat hij een geheim agent is voor een mysterieuze organisatie. Opnieuw speelt Weller dus de rol van een heel bijzonder personage waarbij realiteit en fictie soms gevaarlijk dicht bij elkaar in de buurt komen. Hoewel het plot van deze film niet erg aan elkaar hangt, zorgt Weller met zijn oprechtheid voor heel wat boeiende scènes.

‘The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension’

We blijven in het thema van de bijzondere wezens of mensen met rare eigenschappen, want in deze film is Weller tegelijkertijd een natuurkundige, een hersenchirurg, een testpiloot en een rockmuzikant. Naast de verschillende functies van Weller, krijg je in de film ook heel wat bijzondere rare wezens, opvallende gesprekken en speciale situaties voorgeschoteld. In elk geval blijkt Weller de motor achter dit alles te zijn. Buckaroo Banzai is een rare kwiet, en Peter Weller lijkt daar helemaal achter te staan en perfect in dat plaatje te passen…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top