Wie is Ben Broeders, de Belgische kampioen polsstokspringen?

Sport | Afgelopen weekend zakte een deel van de internationale atletiekwereld af naar Parijs en dat voor voor de prestigieuze Diamond League. De Belgische polsstokspringer Ben Broeders was er ook bij en won in zijn discipline. Met zijn zege lijkt Broeders klaar te zijn voor het WK atletiek dat in juli plaatsvindt.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De atletiekwereld leerde Ben Broeders in 2014 voor het eerst kennen toen de toenmalige achttienjarige Leuvenaar zijn eerste Belgische indoortitel won het polsstokspringen. In 2017 leerde nog meer mensen de jonge Leuvenaar kennen toen hij goud won op de toenmalige Europese kampioenschappen atletiek voor de U23 en dat door 5,60 meter hoog te springen.

In 2019 verbeterde Broeders voor het eerst het Belgische record polsstokspringen door over 5,76 meter te gaan. Dat was vier centimeter hoger dan de vorige Belgische recordhouder Arnaud Art die in 2018 over 5,72 meter sprong. Enkele weken geleden verbeterde de Leuvenaar het Belgische record opnieuw. Hij ging deze keer over 5,85 meter. Dat was 4 centimeter hoger dan in 2019.

Uitzonderlijke prestatie

Broeders verkeert dezer dagen in topvorm en trok met die wetenschap in het achterhoofd richting de Diamond League in Parijs. Daar blies hij de aanwezige tegenstand uit het water en sprong hij naar een nieuw Belgisch record: 5,80 meter. De Fransman Renaud Lavillenie sprong aanvankelijk even hoog als Broeders, maar had daar wel een poging meer voor nodig. Hierdoor eindigde onze landgenoot op de allereerste plaats.

Dankzij deze prestatie staat Broeders nu op de tweede plaats in het wereldwijde klassement, net na de Zweedse wereldrecordhouder Mondo Duplantis die er in Parijs niet bij was maar enkele weken geleden wel nog over 6,02 meter wist te springen. De prestatie van Broeders is voor ons land zeer uitzonderlijk want in het verleden wisten slechts drie landgenoten een Diamond League-event te winnen: dat waren Kevin Borlée, Philip Milanov en Nafi Thiam.

Gek genoeg stond Parijs aanvankelijk niet op de planning van de Belgische atleet. Hij had eigenlijk rust gepland, maar zag dat er in de lichtstad een unieke kans lag. “Het was geen gemakkelijke beslissing”, stelde Broeders na Parijs aan de pers. “Maar ik voelde dat ik hier kon winnen. Dit geeft me vertrouwen en dit resultaat toont aan dat ik op de goede weg ben”, klonk het. Van 15 tot en met 24 juli vinden in de Verenigde Staten het wereldkampioenschap atletiek plaats. Hopelijk kan Ben Broeders daar dezelfde topvorm tentoonspreiden als in Parijs.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top