Begin dit jaar wonnen de Red Flames de Pinatar Cup: hun eerste internationale toernooi

Red Flames | Enkele maanden na de kwalificatie voor het EK namen de Red Flames het vliegtuig richting Spanje. Daar vond in februari van dit jaar de Pinatar Cup plaats, internationaal vrouwenvoetbaltoernooi met 8 deelnemers. De Flames kwamen ook met plezier terug naar België. Want ze wonnen dit toernooi met de vingers in de neus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op zondag 10 juli is het eindelijk zover. Dan beginnen de Red Flames aan hun Europese kampioenschap in Engeland, te beginnen met een wedstrijd tegen IJsland. De Flames bereiden zich al maandenlang voor op het aankomende EK en speelden hiervoor al een hele reeks oefenwedstrijden. Ze namen dit jaar ook deel aan de Pinatar Cup in Spanje. Dat is een internationaal vriendschappelijk vrouwenvoetbaltoernooi met 8 deelnemers. The Red Flames stonden toen het hoogst gerangschikt op de FIFA-ranking en dat zouden de andere landen geweten hebben.

Slowakije voor de bijl

De Pinatar Cup bestond uit één grote knock-outfase waarin de Red Flames drie tegenstanders moesten verslaan voordat ze zichzelf toernooiwinnaars mochten noemen. De eerste tegenstander die voor de bijl moest gaan, was Slowakije. Dat was op papier het zwakste land van het toernooi. Dat bleek ook uit de realiteit want Slowakije kon geen vuist maken tegen onze Flames. Het land verloor met 4-0 na doelpunten van Eurlings, Cayman, De Caigny en Wijnants. Dankzij deze overtuigende bolwassing tankten de Flames vertrouwen en bereikten ze de halve finales.

Strafschoppen tegen Wales

Daarin kwamen de Flames uit tegen Wales, het zwarte beest van de Rode Duivels. Maar in tegenstelling tot hun mannelijke evenknieën wisten de Flames Wales wel te verslaan. Ze hadden hiervoor wel strafschoppen nodig. Marie Minnaert was als eerste Red Flame aan de beurt en mistte haar poging compleet. De eerste strafschoppenneemster van Wales, Kayleigh Green, zette haar penalty feilloos om maar de rest van haar teamgenoten verzaakten gek genoeg in diezelfde opdracht. Estcourt, Woodham en James mistten allemaal en dat terwijl de Flames wel drie strafschoppen op rij konden maken via Blom, Eurlings en Cayman. De strafschoppenreeks eindigden vervolgens in een 3-1-eindstand voor de Belgen waardoor zij konden doorstoten naar de finale.

Finale tegen Rusland

Dankzij de overwinning tegen Wales bereikten de Flames de finale van de Pinatar Cup. Daarin moesten ze het opnemen tegen Rusland. Rusland had, net als België, een aardig toernooi gedraaid en had ook al een spannende strafschoppenreeks achter de rug. De finalewedstrijd tussen de twee landen ging in grote mate gelijk op en neem dat maar letterlijk. Na 90 minuten stond het immers nog steeds 0-0.

Er moesten dus opnieuw strafschoppen genomen worden en daarin mistte België zijn allereerste poging. Rusland daarentegen jaagde vijf ballen na elkaar tegen de touwen. Gelukkig sloeg de motor van de Flames snel aan en gingen de vier daaropvolgende penalty’s rechtstreeks binnen. De vijfde penalty van de Russen werd gestopt en hierdoor kwamen de Flames plots opnieuw op gelijke hoogte. Ze bleven de strafschoppen gelukkig binnentrappen, terwijl de Russische dames ook poging 7 naast zagen gaan.

België won de strafschoppenreeks met 7-6 en werd hierdoor toernooiwinnaar. Het was de eerste keer dat de Red Flames in hun geschiedenis een toernooi konden winnen. Zowel de speelsters, de coach als de staff reageerden na de eindoverwinning bijzonder uitgelaten en wisten maar te goed dat dit een uitstekende voorbode was op het aankomende Europese kampioenschap. Dat Europese kampioenschap begint voor de Flames op zondag 10 juli met een wedstrijd tegen IJsland. Op donderdag 14 juli volgt Frankrijk om het vervolgens op maandag 18 juli op te nemen tegen Italië. Voordat het zover is, spelen de Flames nog enkele vriendschappelijke oefeninterlands zoals tegen Oostenrijk en Luxemburg. Op 25 juni is vervolgens een Red Flames Fan Day en wees er maar zeker van dat er een vlammende sfeer zal hangen.

Volg de oefenwedstrijden en Euro 2022 op Pickx.be of via de Proximus Pickx-app alsook alle de EK-wedstrijden. Met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site Pickx.be of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontmoet onze Red Flames op hun allereerste officiële Fan Day op 25 juni. Vlammende sfeer verzekerd!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top