Hoe de Red Flames wraak namen op Zwitserland en zich kwalificeerden voor het EK

Red Flames | Bijna twee geleden schreven de Red Flames geschiedenis door zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal. Ze deden dit na een spetterende overwinning tegen Zwitserland, een land dat de Red Flames in het verleden al heel wat kopzorgen heeft bezorgd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De saga tussen de vrouwelijke voetbalteams van België en Zwitserland begon in 2018. De twee landen namen toen deel aan de kwalificatiewedstrijden voor het aankomende WK in 2019 en moesten tijdens de kwalifactierondes play-offs onder elkaar uitmaken wie de laatst overgebleven felbegeerde WK-tickets zou krijgen. Zwitserland stootte uiteindelijk door naar de eindfase van het toernooi omdat het een uitdoelpunt meer had gemaakt. Daarmee gaven ze een flinke dreun aan het vertrouwen van de Belgische nationale vrouwenploeg.

Uitstekende terugwedstrijd

In 2019 begonnen de Red Flames aan de kwalificatiecampagne voor het aankomende Europese kampioenschap vrouwenvoetbal. Ze werden in groep H ondergebracht en kwamen daarin uit tegen onder andere Zwitserland. België deed het niet onaardig in zijn groep, maar verloor toch de uitwedstrijd tegen de Zwitsers (2-1). Zwitserland stootte België van de eerste plaats in Groep H en hierdoor dreigde ons land opnieuw play-offs te moeten spelen. Gelukkig was er nog een terugwedstrijd en die konden de Red Flames gelukkig winnen met 4-0. De Red Flames eindigen zo op de eerste plaats en wisten zich rechtstreeks te kwalificeren voor het EK.

Deze historische wedstrijd werd gespeeld op 1 december 2020 in het King Power Stadium in Leuven. Daar opende Tine De Caigny na goed 31 minuten de score (1-0), waarna ze diep in de blessuretijd van de eerste helft een tweede tegen de netten prikte (2-0, 45+7’). De Zwitserse dames konden geen vuist maken tegen de Flames en het was Tessa Wullaert die in 73e minuut de 3-0 maakte en op die manier de wedstrijd in een definitieve plooi legde. Janice Cayman deed er in minuut 86 nog een vierde doelpunt bij voor de Flames. Hierdoor eindigde de match op 4-0.

"Een historische dag”

Dankzij deze ruime overwinning viel er een last van de schouders bij de Flames. Zwitserland dreigde immers het zwarte beest van de Belgische voetbalsters te worden en er was dus een reactie nodig. Bondscoach Ives Serneels was na afloop heel tevreden over zijn Flames. Niet in het minst omdat de Flames dat felbegeerde EK-ticket op zak hadden, maar ook op de manier waarop Zwitserland over de knie werd gelegd. “Ik ben erg trots”, zei de man na afloop van die wedstrijd. De speelsters hebben de afgelopen maanden fantastisch werk geleverd. Dit is een historische dag voor het Belgische vrouwenvoetbal”, aldus Serneels. Hij doelde natuurlijk op het feit dat de Flames voor het eerst een EK-kwalificatiegroep hadden gewonnen.

Bijna twee jaar later begint het het Europese kampioenschap vrouwenvoetbal in Engeland eindelijk. De Red Flames zullen daar hun eerste partij tegen IJsland spelen (10/7) om daarna hopelijk Frankrijk over de knie te leggen (14/7). Op 18/7 spelen de Red Flames tegen Italië. Voordat ze naar Engeland vertrekken, bereiden de Flames zich echter in België voor met vriendschappelijke wedstrijden.

Volg de oefenwedstrijden en Euro 2022 op Pickx.be of via de Proximus Pickx-app alsook alle EK-wedstrijden. Met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site Pickx.be of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontmoet onze Red Flames op hun allereerste officiële Fan Day op 25 juni. Vlammende sfeer verzekerd!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top