Wat kan Philippe Gilbert nog in zijn allerlaatste Ronde van Frankrijk?

Wielersport | De 39-jarige Philippe Gilbert zal deze zomer voor de twaalfde keer deelnemen aan Tour de France. Het wordt Gilberts laatste deelname en daarmee lijkt het einde van zijn professionele wielercarrière definitief in zicht. Maar wat wil Gilbert nog bereiken in zijn laatste Tour? Proximus Pickx zocht het voor je uit.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De Belgische wielerformatie Lotto-Soudal loste enkele dagen geleden de eerste zes namen van renners die al zeker de 109e editie van de Tour de France zullen rijden. Zo zullen Caleb Ewan, Tim Wellens, Andreas Kron, Florian Vermeersch, Brent Van Moer en ook Philippe Gilbert aan de start van de Ronde verschijnen. Gilbert is de meest verrassende naam uit dit lijstje want de inmiddels 39-jarige renner was er vorig jaar nog van overtuigd dat zijn elfde deelname in 2021 aan de Tour ook zijn laatste ging zijn. Hij kende bovendien een zeer matig voorjaar waarin hij enkel de Vierdaagse van Duinkerke kon winnen en (enigszins) van zich liet spreken in de Ronde van Zwitserland 2022.

Gilbert zal in totaal twaalf keer hebben deelgenomen aan de Tour de France. In deze meerdaagse Franse rittenkoers heeft hij welgeteld één dag de gele trui gedragen. Dat was in 2011 toen hij de eerste rit, met aankomst in Mont des Alouettes, kon winnen ten koste van Cadel Evans (de latere Tourwinnaar) en Thor Hushovd. Dat jaar was overigens het beste jaar uit zijn carrière met eindoverwinningen in de Amstel Gold Race, Parijs-Tours, de Brabantse Pijl, de Waalse Pijl, San Sebastian, de Omloop het Nieuwsblad, de Ronde van België en Luik-Bastenaken-Luik.

In dienst van Caleb Ewan?

De 109e editie van de Tour de France wordt dus de laatste voor Philippe Gilbert die eerder dit jaar ook voor de allerlaatste keer de Amstel Gold Race reed. Gilbert zal tijdens de Tour vooral in dienst van kopman Caleb Ewan rijden. Hij vermoedt dat hij met zijn ervaring immers een grote hulp kan zijn. Hij mikt echter ook op meer want Gilbert zei in de pers dat hij nog gemotiveerd genoeg is om zichzelf te tonen in de Tour. Dat zal zeker kunnen want Gilbert is jarig op 5 juli, en dat is pal in de Tour. Hopelijk kan hij die dag ook een ijzersterke prestatie neerzetten in Frankrijks mooiste rittenkoers.

Volg de Tour de France van 1 juli tot en met 24 juli live op Eén en Canvas via Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! Volg donderdag om 18u30 ook de voorstelling van de ploegen op Eurosport 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top