Nieuwe competitieformule: wat verandert er voor de 1B Pro League?

D1B Pro League | Vrijdag is er op de algemene vergadering van de Pro League zowaar een consensus gevonden over een nieuwe competitieformule voor ons profvoetbal. Maar wat verandert er nu precies voor de 1B Pro League?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vanaf het seizoen 2023-2024 zullen er zestien clubs uitkomen in 1B. Om tot aan 16 teams te komen zouden er volgend seizoen 3 teams degraderen uit 1A terwijl er slechts ééntje promoveert uit 1B. Hoe er nog twee andere teams toegevoegd worden, is nog niet helemaal duidelijk. De kans bestaat dat het groepje beloftenteams uitgebreid wordt tot zes. Maar ook een toevoeging van extra amateurteams (met een proflicentie) is nog niet uitgesloten.

Zestien dus... en die zestien teams zullen 2x tegen elkaar spelen in een reguliere competitie van 30 speeldagen. Na die dertig wedstrijden promoveren de twee hoogst gerangschikte teams naar 1A terwijl de nummers drie tot en met zes barrages spelen via een knock-outsysteem. De winnaar van die barrages neemt het op tegen de op twee na laatste uit de degradatiebarrages van 1A. De winnaar van dat duel krijgt het laatste ticket voor 1A. De kans is dus bestaande dat er drie teams promoveren.

U23-teams mogen niet promoveren naar 1A en kunnen dus niet deelnemen aan de eindronde. Als er een U23-team in de top zes zou belanden, dan moeten zij hun plaats afstaan aan de eerstvolgende profclub. De integratie van de U23-teams werd goedgekeurd voor een periode van twee seizoenen. In maart 2023 zal een evaluatie van de integratie georganiseerd worden, samen met een bredere evaluatie van de modaliteiten van het globale plan.

Tot slot zullen er jaarlijks ook twee teams degraderen uit 1B. Dit om de 'beweeglijkheid' in de reeks te vergroten en amateurclubs ook meer kansen te geven om het tot in het profvoetbal te schoppen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top