Grootste weekverlies voor Wall Street sinds begin coronacrisis

Nieuws | De Amerikaanse beurzen hebben hun slechtste beursweek achter de rug sinds het begin van de coronacrisis. De brede S&P 500-index eindigde vrijdag 5,8 procent lager dan een week eerder. Daarmee is sprake van het grootste weekverlies in New York sinds maart 2020.

Door Belga

Deel dit nieuws

De sombere stemming onder beleggers werd veroorzaakt door de forse renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag. Dat wakkerde de vrees voor een economische krimp aan. De centrale bank gaf namelijk aan bereid te zijn een recessie en een hogere werkloosheid te accepteren om de hoge inflatie te bedwingen. Sowieso wordt het snelle opvoeren van de rente als vervelend ervaren door beleggers. Hogere rentetarieven zijn namelijk ongunstig voor meer risicovolle beleggingen zoals aandelen.

De belangrijkste graadmeters sloten vrijdag gemengd, nadat Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell nog eens onderstreepte dat de Fed de geldontwaarding in 's werelds grootste economie echt wil terugbrengen naar 2 procent. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de min op 29.888,78 punten. De toonaangevende index zakte donderdag al voor het eerst sinds januari vorig jaar onder de 30.000 punten. Voor de S&P 500 was er op de laatste handelsdag van de week wel een klein plusje, van 0,2 procent op 3674,84 punten. Techgraadmeter Nasdaq kreeg er 1,4 procent bij op 10.798,35 punten, na de koersdreun van 4 procent een dag eerder.

Amerikaanse beleggers maakten zich overigens op voor een lang weekend. Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege Juneteenth, de herdenking van het einde van de slavernij in de Verenigde Staten.

De euro was 1,0496 dollar waard, tegen 1,0473 dollar aan het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 7 procent minder op 109,68 dollar. Brentolie werd zo'n 6 procent goedkoper op 113,05 dollar per vat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top