Golden State wint vierde NBA-titel in 7 jaar, met dank aan MVP Stephen Curry

Sport |

Boston Celtics kon even de schijn ophouden, maar nadien won Golden State Warriors drie finalewedstrijden op een rij en pakte het op overtuigende wijze een zevende NBA-titel. Met dank aan Stephen Curry, de vedette van het team die toonde dat hij na twee mindere jaren helemaal terug is. En eigenlijk gewoon bij de allergrootsten uit de geschiedenis van de sport hoort.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Uiteindelijk werden deze NBA Finals beslecht in zes wedstrijden. Boston, op zoek naar een record brekende 18de titel, kon even weerwerk bieden en won zowel Game 1 als Game 3, maar nadien zetten de Warriors de puntjes op de i met drie opeenvolgende zeges. Met een droge 4-2 pakken ze zo een vierde NBA-trofee in zeven jaar. Stilaan mogen we zo spreken van een dynastie die de vergelijking kan doorstaan met legendarische teams als de Chicago Bulls van Jordan en Pippen of de Lakers van O’Neal en Bryant.

De spil en constante factor in dit succesverhaal van Golden State is ontegensprekelijk Stephen Curry, die zijn vierde Larry O’Brien-trofee in de lucht mocht steken. Een onverwachte superster in de NBA, want geen krachtpatser of explosieve big man zoals we de voorbije jaren voornamelijk zagen domineren. Denk aan LeBron James, Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic, Nikola Jokic en andere Kevin Durants. Curry meet slechts 1m88, wat in de NBA eerder als “dwerggroei” wordt bestempeld. Maar Curry, zoon van ex-Charlotte Hornetsster Dell Curry, heeft twee grote troeven: zijn spelintelligentie en zijn unieke afstandsschot.

Beste driepuntschutter aller tijden

Afgelopen seizoen kroonde Curry zich tot de beste driepuntschutter aller tijden. Op 14 december 2021 tegen de New York Knicks knalde de kleine held zijn 2974ste driepunter door de ring, waarmee hij de illustere Ray Allen onttroonde. En op zijn 34ste is hij nog lang niet uitgeschoten. Zo etaleerde de shooting guard andermaal in deze NBA Finals, met gemiddeld 31,2 punten en 5 assists per wedstrijd was hij de bepalende factor en werd hij terecht bekroond met de eretitel van NBA Finals MVP. Zowat de enige trofee die nog ontbrak op zijn palmares en meteen ook de perfecte rehabilitatie na twee mindere seizoenen.

“Aan het begin van het seizoen dacht niemand dat we hier in de finale zouden staan, op wij na dan. We zijn zo ver weg geweest, we zaten zo diep”, verwees Curry naar de voorbije twee jaar dat de Warriors de play-offs misten. “Door blessures moesten we aan een lange weg terug beginnen. Alle puzzelstukjes moesten passen.” Met zijn knalprestaties in de Finals heeft Curry zich definitief in het pantheon van de allergrootste gehesen: in 2015 en 2016 werd hij ook al tweemaal verkozen tot MVP van het reguliere kampioenschap.

Revolutionair

Toch wordt de Warriors-vedette vaak over het hoofd gezien -pun not intended- en geniet hij niet dezelfde starpower als bijvoorbeeld een LeBron James, die overigens niet meer titels won dan hem. Dat komt door zijn fysieke beperkingen in een competitie waar het één-tegen-éénbasketbal als hoogste vorm van de sport wordt ingeschat. Curry en zijn Warriors-maatje Klay Thompson moeten het hebben van ploegenspel en een veelvoud aan afstandsraketten. Ter illustratie: Curry brak in het seizoen 2012-2013 een eerste maal het record van meeste driepunters in één seizoen (272) en deed dat de jaren daarop telkens opnieuw, in het seizoen 2015-2016 zat hij zelfs al aan meer dan 400 stuks per seizoen. Bijna een verdubbeling! Daarmee zorgde Curry voor een revolutie in de NBA. Volgens de ene maakt hij zo de ziel kapot van het spelletje, volgens de andere geeft hij er net een nieuwe dimensie aan en doet hij ook jongens die geen 2 meter of meer meten dromen van glorie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top