Dit wist je vast nog niet over 'Batman Returns'

Films | Dit jaar zagen we nog hoe Robert Pattinson in het zwarte kostuum kroop en dat deed ons eraan denken dat een andere 'Batman'-film dit jaar een mooie verjaardag viert. 'Batman Returns' kwam namelijk precies dertig jaar geleden uit. Ter ere van die verjaardag ging Proximus Pickx op zoek naar vijf dingen die je vast nog niet wist over de film uit 1992. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het plot was geïnspireerd op de 'Batman' tv-reeks uit 1966

De 'Batman'-serie die in 1966 op televisie te zien was, kreeg gemengde reacties. De fans konden zich maar niet verzoenen met de verhaallijnen met wijlen Adam West in de hoofdrol. Wat zij zich misschien niet realiseren is dat Tim Burton jaren later bij het maken van 'Batman Returns' zich liet inspireren door die omstreden televisiereeks. Penguin die voor burgemeester gaat was gebaseerd verhaallijn uit het tweede seizoen van de serie. Tim Burton was zelfs van plan om in zijn film Burgess Meredith, die de originele Penguin speelde, te casten als Penguins vader. Jammer genoeg ging de gezondheid van de acteur snel achteruit, waardoor Paul Reubens zijn plaats moest innemen. 

Zeer strenge bewaking

Het was de bedoeling dat de opnames van 'Batman Returns' een groot geheim bleven en dus schakelde Warner Bros. een versnelling hoger met de beveiliging. De maatregelen gingen van doodnormaal, de rolluiken die nooit opengingen in de studio's, naar extreem: grote beroemdheden waaronder Kevin Costner werden verbannen van de set. Cast- en crewleden moesten badges met foto's dragen, waarop een valse werktitel stond voor de film: 'Dictel'. Uiteindelijk was het plan toch niet zo waterdicht en huurde Warner Bros. een privé-detective in om te onderzoek wie foto's van Danny DeVito in kostuum aan de roddelpers had verkocht. 

McDonald's kwam bijna in de problemen door de film

Door zijn gewelddadige beelden en vrij openlijke seksuele subplot, was 'Batman Returns' geen film die universeel geliefd werd door ouders. Zij hielden hun kinderen liever weg uit de bioscoopzalen. Sommigen hadden zelfs zo veel bezwaar tegen de film  dat ze niet alleen klaagden bij Warner Bros., maar ook bij McDonald's. De fastfoodketen was namelijk een Happy Meal aan het promoten in het thema van de film. De lading klachten zorgden ervoor dat de stekker uit die Happy Meals werd getrokken, uit schrik voor een boycot.

Daar bleef het echter niet bij, want omwille van de verontwaardiging om de donkere kant van de film, paste Warner Bros. ook de plannen voor het vervolg aan. Dus als je je ooit afvraagt waarom 'Batman Forever' en 'Batman & Robin' zo kleurrijk waren, hoef je niet langer te zoeken naar een antwoord.

Michelle Pfeiffer was bijna niet gecast als Catwoman

Michelle Pfeiffers rol als Catwoman is zo iconisch geworden, dat het moeilijk te geloven is dat ze niet eens Burtons eerste keus was om in de zwarte leren jumpsuit te kruipen. Voordat Pfeiffer aan boord kwam, was Annette Bening namelijk gecast voor de rol, maar zij haakte af kort nadat ze ontdekte dat ze zwanger was. Uiteindelijk was het niet zo erg om tweede keus te zijn, want de actrice kreeg maar liefst 2 miljoen dollar meer betaald dan Bening. 

De slotscène had er bijna niet ingezeten

Batman Returns eindigt met een scène waarin Catwoman naar het bat-signaal kijkt terwijl het de skyline van Gotham City verlicht, en zo aan de kijkers onthult dat haar eerdere ogenschijnlijke dood nep was. Gezien de populariteit van het personage is het voor veel fans misschien een schok dat deze scène niet in het script van de film voorkwam. Meer nog: het shot werd tijdens de post-productie toegevoegd, en met een body double in plaats van Pfeiffer. De reden achter de late ommezwaai? Zodat er een spin-off van Catwoman kon worden gemaakt. 

Voor meer Batman-vibes kan je terecht in de Proximus VOD-catalogus! 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top