European Leagues eist eerlijke verdeelsleutel van UEFA na hervorming Champions League

UEFA Champions League | European Leagues, de overkoepelende organisatie van de 37 Europese profcompetities met daarin meer dan 200 clubs, eist met het oog op de aankomende hervorming van de Champions League en de extra inkomsten die daaruit zullen voortvloeien, van de UEFA drastische veranderingen in de verdeelsleutel van de miljarden. "De kloof tussen arme en rijke clubs mag niet nog groter worden", klonk het donderdag na een onlinemeeting.

Door Belga

Deel dit nieuws

Vorige maand werd het nieuwe format van de Europese clubcompetities goedgekeurd. Vanaf het seizoen 2024-25 zal elke club in de eerste fase van de Champions League acht en geen tien wedstrijden afwerken, tegenover zes in de huidige groepsfase.

De Champions League zal zoals eerder aangekondigd 36 en niet langer 32 teams tellen. Het huidige systeem van acht poules wordt vervangen door een minikampioenschap, gebaseerd op schaaktoernooien, waarbij alle teams in één klassement terechtkomen. De clubs spelen acht wedstrijden tegen verschillende opponenten. De eerste acht zijn rechtstreeks geplaatst voor de knock-outfase. De nummers 9 tot 24 spelen in een play-off over twee wedstrijden voor een stek bij de laatste 16. Vergelijkbare formats zullen ook in de Europa League (acht matchen in eerste fase) en Conference League (zes matchen in eerste fase) geïntroduceerd worden.

Dankzij de hervormingen is de verwachting dat de inkomsten in 2024-2025 zullen stijgen, van 3,6 miljard euro naar 5 miljard euro per seizoen, maar over de verdeling daarvan is nog niets beslist. Het leeuwendeel van de inkomsten zou echter alweer naar de Champions League gaan, de teams uit de Europa en Conference League zouden het met veel minder moeten stellen. Met het behoud van de huidige verdeelsleutel dreigt de kloof tussen rijke en armere clubs nog groter te worden, waarschuwt European Leagues.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top