Dag 1 op Graspop MM: de verenigende kracht van Volbeat en de tijdloze klasse van Iron Maiden

Graspop Metal Meeting |

Vandaag is het zover, dan barst het gitaargeweld rond op de weide van Dessel. Om jou door die eerste dag van Graspop Metal Meeting te gidsen, zet Pickx alvast enkele niet te missen optredens in de kijker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor de echt vroege vogels beginnen de festiviteiten al om 12u. Met talent van eigen bodem: The Curse of Millhaven (12u-12u40) smijt dan de versterkers wijd open in de Metal Dome. Een primeur voor de metalcoreband uit Ieper, die nochtans al ettelijke jaren meedraait en in ons land een stevige reputatie geniet. Scherpe riffs, energieke zang en knallende drums: alles is aanwezig voor een flinke veeg om de oren die je meteen wakker krijgt voor de rest van de dag.

Daarna is het uitkijken naar Creeper (15u40-16u25), een Engels zestal dat gothic rock en horror punk brengt in het verlengde van My Chemical Romance en Alkaline Trio Maar dan net dat tikje luider en harder. Grote troef is zangeres Hannah Greenwood en de flegmatieke frontman Will Gould. Ze laten zich inspireren door cinemaklassiekers zoals ‘Romeo + Juliet’ en daar hoort een uitgekiend imago en visueel concept bij, voor hun vorige plaat ‘Sex, Death & the Infinite Void’ neigde dat bijvoorbeeld naar emopop, maar ondertussen voerden ze heel wat wijzigingen door in de band en kondigden ze al aan een nieuwe weg in te slaan. Benieuwd welke dat is? Rep je dan naar de Jupiler Stage.

Om 17u30 zien we dan op North Stage de eerste echte grote naam van de avond geprogrammeerd staan: Mastodon (17u30-18u20)! Een band die eigenlijk geen introductie meer behoeft, ze staan immers al voor de achtste keer op Graspop Metal Meeting. De eerste keer dateert van 2003, 19 jaar geleden. De trouwe festivalganger en metalliefhebber weet dus wat te verwachten: classic heavy metal, veel aandacht voor zang en lyrics, complexe drumpatronen, wijdbeense gitaarpartijen. Vorig jaar releaste Mastodon -nog steeds in de originele bezetting waarmee ze in 2000 begonnen- een achtste studio-album: ‘Hushed and Grim’. Alweer een metalpareltje om live te savoureren.

Avondprogramma

Voor wie het graag wat… euh… Ierser heeft, komt het optreden van Dropkick Murphys (19u40-20u40) nadien op dezelfde North Stage als geroepen. Nog zo’n household name, zij het dan eerder in punkrockmiddens. Al sinds de jaren 90 brengen deze Amerikanen energieke muziek geïnspireerd op Keltische folk. Altijd goed voor een feestje. Niet vernieuwend, maar ideaal festivalmateriaal, en het was toch alweer van 2016 geleden dat ze in Dessel present tekenden. Waard, voor mij een Guinness!

Zij die folkpunk maar niets vinden kunnen om 20u terecht in de Marquee voor een optreden van STAKE (20u-21u), het vroegere Steak Number Eight, dat tot het beste behoort in de Belgische metalscene. Ze brengen een mix van grunge en metal, met de zang van Brent Vanneste als absolute troef. Zij komen in Dessel hun nieuwe, uitstekende album ‘Love, Death & Decay’ voorstellen.

Tegen 21u is het voor iedereen reppen naar de South Stage voor de show -want dat is het altijd- van Iron Maiden (21u-23u). ‘Run to the hills’ zoals ze het zelf zouden zingen. De hard rockers draaien al sinds de jaren 70 mee en konden dan ook niet ontbreken op deze jubileumeditie van Graspop MM. De organisatie zelf noemt het Britse zestal het huisorkest van het festival, ze zijn er al voor de tiende keer bij! Kloeke zestigers zijn het ondertussen, met bassist Steve Harris en zanger Bruce Dickinson als blikvangers, maar lijken niets aan scherpte ingeboet: de bass klinkt nog steeds even diep, de riffs zijn nog altijd even onvoorspelbaar, de zang even melodieus en de drums even opzwepend.

De festivalganger die er dan nog steeds niet genoeg van heeft, kan blijven hangen tot 23u15, wanneer Volbeat (23u15-00u45) aan zijn set begint op de North Stage. De Deense band rond Michael Poulsen klom stap per stap op naar het pantheon van de metalliefhebbers. Nu ja, metal is in deze een rekbaar begrip, even goed worden deze heren tijdens primetime gedraaid op een populaire zender als StuBru. Met hun energieke, meezingbare rockanthems verzamelen ze jong en oud, alternatief en commercieel. Een ideale afsluiter van deze openingsdag.

Beleef Graspop Metal Meeting live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 16 en 19 juni verschillende concerten terugvinden op Pickx.be! 

Lees alles over Graspop via deze link. Zoals onder andere een exclusief gesprek met STAKE-frontman Brent Vanneste.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top