'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars', het magnum opus van David Bowie

Muziek | David Bowie mag dan al even niet meer onder de levenden zijn, maar zijn muzikale erfenis zal nog lang onder ons blijven. Vooral zijn iconische alter ego Ziggy Stardust blijft onsterfelijk. Het is een halve eeuw geleden dat Bowie 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars' uitbracht en daarom blikt Proximus Pickx terug op het muzikale genie van deze avantgardistische man.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bowie brak door in de jaren zeventig, een decennium dat doordrenkt was van de sciencefictioncultuur met films als Stanley Kubricks 'Space Odyssey' (1968), televisiereeksen als 'Star Trek' en boeken als Robert Heinlein's 'Stranger in a Stranger Land' (1961). Opmerkelijk genoeg had niemand in de muziekwereld nog het sciencefictiongenre verkend. David Bowie was de eerste die in 1972, drie jaar na zijn doorbraak met 'Space Oddity', een geheel nieuwe identiteit voor zichzelf creëerde van een buitenaards wezen.

Introductie van zijn alter ego

Op 10 februari 1972 stond hij voor het eerst als Ziggy Stardust op het podium van de Toby Jug, een pub in het zuidwesten van Londen waar eerder Led Zeppelin, Jethro Tull en Fleetwood Mac het podium hadden bevolkt. Hij ondergaat een volledige metamorfose: zo verruilde hij zijn blonde haar voor een fel oranje mullet, doet hij make-up op zijn gezicht en draagt een strakzittende overall waardoor hij zich een buitenaardse look aanmeet. Tegelijkertijd was de kunstenaar uit de kast gekomen over zijn biseksualiteit en speelde hij met de toen heersende normen met zijn androgyne uiterlijk. Bowie was op die manier niet alleen een voorvechter van seksuele vrijheid, maar ook van het recht om je te kleden zoals je wilt.

Bowie werd in zijn nieuwe gedaante begeleid door zijn band, de 'Spiders from Mars'. Gitarist Mick Ronson, bassist Trevor Bolder en drummer Woody Woodmansey droegen eveneens glimmende metallic pakken, die doen denken aan de pakken uit de erotische sciencefictionfilm 'Barbarella' (1968). Bowie en zijn band gaven op die februariavond in 1972 het beste van zichzelf met een uitzonderlijke show waarin het publiek ook nieuwe nummers als 'Hang On to Yours' en 'Suffragette City' te horen kregen.


Een baanbrekend album

Vier maanden later, op 16 juni 1972, verscheen Bowie's vijfde album 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars'. Al gauw bleek dat Ziggy Stardust een flinke duw in de rug gaf van Bowie's muzikale carrière. De Engelsman was gefascineerd door kosmische fenomenen en sciencefiction. Zo schreef hij nummers over zwarte gaten, een dreigende apocalyps, buitenaardse profeten, interstellaire reizen en wezens die uit antimaterie bestaan.

Het openingsnummer van het album 'Five Years' beschrijft het einde van de wereld. De mensheid zal binnen vijf jaar vergaan omdat ze alle natuurlijke hulpbronnen heeft opgebruikt. Het refrein klinkt ijzingwekkend: "We've got five years". Volgens de ster wilde hij in het nummer "de toekomst belachelijk maken (...)". "Door ergens de draak mee te steken, voel ik me minder bang", verklaarde hij hierover in een interview.

De nummers 'Moonage Daydream', 'Star' en 'Lady Stardust' stellen hem voor als een buitenaardse en omnisexuele rockster die naar de aarde is gekomen om de mensheid te vermaken gedurende de vijf jaar van zijn bestaan. In 'Starman' vertolkt hij de rol van een profeet die de mensheid moet redden, maar die uiteindelijk wegzinkt in drugs en populariteit.

 

Een legende

In 1973 vroeg de romanschrijver Burroughs Bowie over zijn werk, en de zanger had een uitgebreid antwoord klaar: "Het is inderdaad vijf jaar voor het einde van de wereld. Het einde van de wereld  nadert omdat onze natuurlijke hulpbronnen opraken. Zo maakt Ziggy in het nummer 'All the Young Dudes' zijn opwachting op een moment dat alle kinderen toegang hebben tot alles wat hun hartje begeert, of tenminste wat ze dachten te willen hebben. De oudere generatie heeft alle contact met de werkelijkheid verloren en de jongeren worden aan hun lot overgelaten en nemen wat ze kunnen krijgen. Ziggy zat in een rock'n'rollband, maar de kinderen hebben genoeg van rock'n'roll. Er is toch geen elektriciteit meer, dus we kunnen het niet meer spelen. Dus zegt Ziggy's adviseur dat hij het nieuws moet zingen, want er is geen nieuws meer. Dus Ziggy doet dit, en het nieuws is verschrikkelijk. 'All the Young Dudes' is geen jeugdlied zoals sommige mensen dachten. Het is juist het tegenovergestelde."

Bowie was niet alleen een geniaal componist, maar slaagde er ook in een volwaardig sciencefictionverhaal te creëren en zo het publiek op te zwepen. Alle singles die Bowie onder zijn alter ego 'Ziggy Stardust' uitbracht, haalden de top van de hitparade en zijn vijftig jaar later nog steeds tijdloos. Uiteindelijk ging het personage Ziggy maar één jaar mee want in juli 1973 maakte Bowie de ondergang van de alien bekend. In die korte tijd beïnvloedde Ziggy de muziekwereld en lanceerde hij zo een nieuw genre: glamrock.



Bekijk 'Labyrinth' met David Bowie in de Proximus VOD-catalogus! Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top