Wall Street kleurt groen na ferme rentestap Federal Reserve

Nieuws | De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers reageerden op de beslissing van de Federal Reserve om de rente met 0,75 procentpunt te verhogen. Dat was de grootste verhoging sinds 1994 en in juli volgt mogelijk nog zo'n stap. Fed-baas Jerome Powell gaf aan dat de beleidsmakers er alles aan zullen doen om de hoge inflatie te beteugelen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De snelheid waarmee de Fed de rente verder zal verhogen, hangt nog wel af van de economische ontwikkelingen. De Fed verlaagde verder de raming voor de economische groei dit jaar. Dat onderstreept ook de zware taak waarvoor Powell zich gesteld ziet nu hij probeert de inflatie in te dammen zonder een recessie te veroorzaken.

Direct na het rentebesluit speelden de aandelenbeurzen iets van hun eerdere winsten kwijt, maar dat maakten ze al snel weer goed. De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 1 procent op 30.668,53 punten. De brede S&P 500 won 1,5 procent tot 3.789,99 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 2,5 procent tot 11.099,16 punten.

Olie- en gasconcerns ExxonMobil en Chevron verloren 1,3 en 2 procent. De Amerikaanse president Joe Biden riep de oliebedrijven in een brief op meer te produceren en dat ze de lasten van de hoge benzineprijzen voor consumenten moeten verlichten.

Qualcomm dikte 0,6 procent aan, nadat het Europees Hof van Justitie een boete van bijna 1 miljard euro schrapte die de Europese Commissie in 2018 aan de chipmaker had opgelegd.

Moderna won 5,7 procent. Een panel van de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft de goedkeuring aanbevolen van het Moderna-coronavaccin voor kinderen van 6 tot 17 jaar.

De euro was 1,0456 dollar waard, tegen 1,0403 dollar eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie eindigde 2,6 procent minder op 115,85 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper, tot 118,88 dollar per vat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top