Ex-bondscoach Anne Noë blikt vooruit op EK: “De speelsters hebben geen excuses meer”

Red Flames |

Anne Noë geldt terecht als een legende en pionier in het Belgische vrouwenvoetbal. 15 jaar lang was ze doelvrouw bij de nationale ploeg en vervolgens ook 11 jaar lang bondscoach, tot in 2011 Ives Serneels van haar overnam. Wat verwacht zij van de huidige lichting Red Flames op het komende EK?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ondanks het feit dat Anne Noë vorig jaar haar pensioen aankondigde bij Voetbal Vlaanderen -waar ze docente topsport was en mee aan de wieg stond van het topsporttraject van de Yellow Flames- zal ze het komende EK voetbal in Engeland van zeer nabij volgen. “Net als op de vorige EK’s ben ik door UEFA aangezocht om een technisch rapport te maken, specifiek gericht op de doelvrouwen. Mijn bevindingen worden dan gebruikt bij bijvoorbeeld het coachescongres of voor de evaluatie van opleidingsmodellen.”

Haar focus zal dus in de eerste plaats uitgaan naar de vrouwen die in doel staan, niet onlogisch gezien haar eigen geschiedenis als doelvrouw van de Belgische nationale ploeg. “Ik ben zeer benieuwd naar de prestaties van de doelvrouwen op dit EK en ik verwacht dat het niveau veel hoger zal liggen dan op het vorige EK, vijf jaar geleden. Toen hebben de keepers geen te beste beurt gemaakt, om het zacht uit te drukken. Maar daar is men mee aan de slag gegaan en er werd sindsdien veel meer geïnvesteerd in de begeleiding van keepers.”

Betere omkadering, hoger niveau

Ook in het algemeen verwacht ze een hoog niveau. “Dat is een evolutie die niet meer te stoppen valt”, oordeelt Noë. “Dat komt omdat er veel meer dan vroeger geïnvesteerd wordt in de omkadering van het vrouwenvoetbal. Op medisch, mentaal, fysiek vlak, zelfs naar voeding toe. Er wordt veel wetenschappelijker gewerkt, met veel meer testen. Kijk alleen al naar de staf van de Red Flames: die zal bijna even groot zijn als die van de Rode Duivels, schat ik. Dat valt totaal niet te vergelijken met mijn tijd als bondscoach, toen ik er alleen voor stond en verlof zonder wedde moest aanvragen als er een wedstrijd aankwam. Maar goed, ik ben uiteraard blij dat die evolutie nu ten goede gebeurt en dat mijn gevecht destijds toch iets opgeleverd heeft. Het maakt ook dat de speelsters van nu geen excuses meer hebben: het niveau moet hoger.”

Wat de Red Flames betreft, denkt Noë dat een tweede ronde de ambitie moet zijn. “En van daaruit kan alles, want dan is het met rechtstreekse uitschakeling. Een tweede ronde halen zou alleszins prachtig zijn. Ik gun het ook al die meisjes en vrouwen waar ik nog mee gewerkt heb, zowel de oudere generatie Flames als de jongeren die uit het Yellow Flames-traject komen. Ik draag hen allemaal een warm hart toe en hoop dat ze het goed doen. Ook Ives Serneels doet dat goed als coach, getuige de resultaten die hij behaalde. Al is dat het werk van een hele staf.”

Benieuwd naar Spanje en Duitsland

Naast de Flames kijkt de grondlegster van het huidige Belgische succes ook uit naar enkele traditionele toplanden in het vrouwenvoetbal. Noë: “Rond Duitsland was het de voorbije jaren verdacht stil, ik ben dus zeer benieuwd naar hoe zij zich gaan presenteren op dat EK. Maar ook Spanje intrigeert mij, hun competitie scheert hoge toppen, ik wil wel eens zien of zich dat weerspiegelt in hun nationale ploeg. En dan is er natuurlijk ook Engeland, dat het thuisvoordeel geniet. Ach, er zijn zoveel sterke teams op een EK, dat zag je trouwens op het vorige WK, waar in de kwartfinales zeven van de acht landen uit Europa kwamen. Dus wees gerust: dit wordt een toernooi om naar uit te kijken!”

Volg de oefenwedstrijden en Euro 2022 op Pickx.be of via de Proximus Pickx-app. Sporza zal de EK-wedstrijden ook integraal en live uitzenden. Met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site Pickx.be of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontmoet onze Red Flames op hun allereerste officiële Fan Day op 25 juni. Vlammende sfeer verzekerd!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top