Comedyspecial ‘SuperNature’ toont creatieve duizendpoot Ricky Gervais in zijn puurste vorm

Series | In ‘SuperNature’, de nieuwste comedyspecial van Ricky Gervais op Netflix, wil de humorist de mystiek van het bovennatuurlijke ontkrachten. De show is de opvolger van zijn stand-upspecial ‘Humanity’ uit 2018. Die comedyspecials tonen creatieve duizendpoot Gervais, naast comedian ook acteur, regisseur, producent, zanger, presentator en scenarist, in zijn puurste vorm: alleen op een podium, enkel gewapend met zijn beste grappen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ricky Gervais studeerde filosofie aan het University College in Londen en begon zijn carrière als zanger. Daarna trad hij in dienst bij University of London Union als assistent-evenementenmanager, waar hij acht jaar werkte. Tegelijk was hij korte tijd de manager van de pas opgerichte band Suede. Daarna ging hij bij het nieuwe radiostation Xfm aan de slag, waar hij zijn trouwe rechterhand Stephen Merchant ontmoette.

Het duo kwam voor het eerst in de schijnwerpers met de mockumentary ‘The Office’, waarvoor ze verschillende prijzen wonnen. Het bleek de kickstart van Gervais’ carrière, die zich in de jaren nadien zou ontpoppen tot creatieve duizendpoot. ‘The Office’ werd gevolgd door het al even succesvolle 'The Ricky Gervais Show' op Xfm en 'Extras' op BBC Two. Die laatste was een sitcom over figuranten die werken in de televisie-, film- en theaterwereld. Gervais en Merchant bedachten, schreven en regisseerden de reeks en waren ook voor de camera's aan het werk te zien als acteur.

Workaholic

In 2003 ging Gervais voor het eerste op tournee door Groot-Brittannië met zijn zaalshow 'Animals'. Het jaar daarop toerde hij opnieuw door het land met 'Politics'. Nog in 2004 publiceerde Gervais zijn eerste boek, 'Flanimals', waarin een aantal schijnbaar nutteloze of onvolmaakte dieren werden afgebeeld. Het boek werd opgevolgd door 'More Flanimals' (2005), 'Flanimals of the Deep' (2006), 'Flanimals: The Day of the Bletchling' (2007) en 'Flanimals: Pop Up' (2009).

In 2007 ging hij op zijn derde tournee door het land met zijn standupcomedyshow 'Flame'. In juli trad hij op tijdens het 'Concert for Diana' in het Wembley Stadium, waar hij 'Free Love Freeway' zong, een zelfgeschreven nummer dat hij zong in 'The Office'. Een jaar later ging hij op tournee door het hele land met 'Science'. In 2009 maakte hij zijn regiedebuut met 'The Invention of Lying', waarin hij de hoofdrol speelde als Mark Bellison. Hij schreef mee aan het script en coproduceerde de film. In datzelfde jaar verscheen hij ook op het witte doek als Dr. McPhee in de kaskraker 'Night at the Museum: Battle of the Smithsonian', een rol die hij in 2006 al vertolkte in het origineel.

The Hardest Working Man in Comedy?

In 2010 lanceerde hij een tekenfilmserie, 'The Ricky Gervais Show': een geanimeerde versie van zijn gelijknamige audiopodcasts uit 2005. Datzelfde jaar werd Gervais genoemd op de Time 100-lijst van 's werelds meest invloedrijke mensen. Nog in 2010 produceerde en speelde hij in de komedieserie 'An Idiot Abroad'. Datzelfde jaar schreef en regisseerde hij ook het coming-of-age komediedrama 'Cemetery Junction'. Hoewel het een fictief werk is, was het gebaseerd op zijn ervaringen als tiener.

In 2011 lanceerden Gervais en Merchant hun tweede mockumentary, 'Life's Too Short', met Warwick Ashley Davis in de hoofdrol. Davis, geboren met een uiterst zeldzame vorm van dwerggroei, was een van hun medespelers in een aflevering van 'Extras'. Het idee voor deze show kwam van hem. Het jaar nadien schreef, regisseerde en acteerde Gervais in de komische dramaserie 'Derek'.

Een jaar later verscheen hij als Mr. James Bing, een sarcastische computer, in de geanimeerde sciencefictionkomedie 'Escape from Planet Earth'. In 2014 kroop Gervais in de huid van de schurk Dominic Badguy/The Lemur in 'Muppets Most Wanted' en gaf hij opnieuw gestalte aan Dr. McPhee in 'Night at the Museum: Secret of the Tomb'.

Alweer nieuwe Netflix-special in de maak

Op televisie was hij in 2015 te horen in een aflevering van de populaire animatieserie ‘BoJack Horseman’. In 2019 verscheen zijn Netlix-comedyreeks ‘After Life’, die hij schreef, regisseerde, produceerde en waarin hij de hoofdrol speelde als een depressieve en suïcidale weduwnaar. Hij presenteerde de Golden Globes in 2010, 2011, 2012, 2016 en 2020. Deze zomer zal hij te horen zijn in de komische animatiefilm ‘Paws of Fury: The Legend of Hank’. Momenteel werkt Gervais alweer aan een nieuwe special voor Netflix, ‘Armageddon’ gedoopt, maar verder is er nog niets over geweten.

Sinds 1984 woont Ricky Gervais samen met Jane Fallon, een bekende producer en schrijfster, die hij in 1982 ontmoette tijdens zijn studie aan het University College in Londen. Ze zijn niet getrouwd omdat “het geen zin heeft een ceremonie voor de ogen van God te houden als er geen God is”, aldus Gervais, een atheïst. Het paar heeft er ook voor gekozen geen kinderen te krijgen. Voorts staat Gervais nog te boek als humanist en voorvechter van LGBTQIA+-rechten.

Ontdek ‘After Life’, ‘Ricky Gervais: Humanity’ en ‘Ricky Gervais: SuperNature’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top