Enkel minimum aan balverlies kan Boston Celtics nog redden in NBA Finals

Basketbal | Boston Celtics staat in de NBA Finals met de rug tegen de muur. Met een 3-2-achterstand tegen Golden State Warriors kan Boston zich geen uitschuiver meer permitteren. De Warriors kunnen titel nummer zeven intussen al ruiken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het NBA-seizoen kan komende nacht beëindigd worden. Daarvoor moet Golden State Warriors winnen op bezoek bij Boston Celtics. In de laatste confrontatie versloegen de Californiërs in eigen huis Boston met 104-94. Daardoor leiden ze in de finale met 3-2. Boston zal dus de mouwen moeten opstropen, willen ze Golden State van een zevende titel houden.

Scherper uit de startblokken schieten

In deze vijfde partij van de NBA Finals werd het andermaal duidelijk waar het schoentje wrong bij Boston. In de opbouw verloren ze maar liefst 18 ballen. Gezien de fase van de competitie waarin we nu zitten, is dit gewoon te veel. Het was overigens geen alleenstaand geval. In de wedstrijd daarvoor verloor Boston 16 ballen in de opbouw. De Celtics hebben hierdoor een akelig statistiekje. Als het team 16 keer de bal verliest, verliezen ze gegarandeerd ook de wedstrijd. Dat scenario moet dus vermeden worden in het volgende duel.

Wanneer Boston minder dan 16 keer de bal verliest over de hele match, zien de statistieken er plots rooskleuriger uit: 14 zeges tegenover 3 verliespartijen. Boston weet met andere woorden wat te doen. “We moeten alerter zijn in de opbouw”, legt Jayson Tatum de vinger op de wonde. De Boston-speler verloor zelf vier keer de bal. “Soms lijkt onze aanval te statisch, en dat wordt in deze fase van de competitie afgestraft”, vult Ime Udoka aan. “We moeten veel beter uit de startblokken schieten. In het derde kwart lieten we zien tot wat we in staat zijn. Dat moeten we een hele match kunnen doortrekken.”

IJzersterke defensie

Of de vermoeidheid in de benen begint te sluimeren, is ook een legitieme vraag. De laatste loodjes kunnen namelijk het zwaarst wegen, zeker bij Jayson Tatum, Jaylen Brown en Al Horford. Dit trio van Boston heeft namelijk al het langst op het parket gestaan van alle spelers. 

Toch mag ook de verdediging van Golden State Warriors niet onderschat worden, die een hoog niveau haalt in deze NBA Finals. De defensie weet vaak de aanval van Boston goed te neutraliseren dankzij een vlotte dynamiek en spelinzicht. De Warriors toonden geregeld dat ze de aanvalspatronen van Boston vlot kunnen ontcijferen. Alle credits ook wat dit betreft aan Golden State-coach Steve Kerr. Hij zal ook voor komende nacht weer een plannetje klaar hebben om de felbegeerde titel binnen te rijven.

Het resterende NBA Finals-programma op Eleven Sports :

Vrijdag 17 juni

  • Game 6: Boston Celtics - Golden State Warriors (03u00 op Eleven 2)

Maandag 20 juni

  • Game 7 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics (02u00 op Eleven 2)

Volg de NBA het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx Sports-pakket.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top