De Red Flames-wedstrijd die Ives Serneels kippenvel bezorgde

Red Flames |

Ives Serneels is al elf jaar coach van de Red Flames en heeft al heel wat memorabele momenten meegemaakt met de nationale vrouwenploeg. Een van die onvergetelijke herinneringen is de eerste overwinning van de Flames in een groot toernooi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 16 juli 2017 stonden de Red Flames, na een lange voorbereiding, op het punt om het allereerste EK in hun geschiedenis te spelen. De Belgen werden in Nederland ingedeeld in een zware groep met het gastland, Denemarken en Noorwegen, drie tegenstanders die op papier superieur waren. Dat bleek in de eerste wedstrijd tegen de Denen, die de spelers van Serneels overklasten. België werd vooral in het begin van de wedstrijd verrast door de halve finalisten van 2013, maar slaagde er ondanks een goede tweede helft nooit in om de achterstand goed te maken (0-1).

Clash tegen Noorwegen

Daags na de nederlaag sprak de coach over een van de grootste teleurstellingen uit zijn carrière. Maar vier dagen na de nederlaag reageerden de Belgen op een briljante manier tegen Noorwegen, tweede op het vorige Europees kampioenschap maar ook op nul punten blijven steken in hun openingswedstrijd. In het Rat Verleghstadion in Breda moesten Aline Zeler en haar ploeggenoten minimaal een punt pakken als ze de hoop willen behouden om verder te komen dan de groepsfase. En zie: ze gaan het zelfs veel beter doen dan dat.

De Belgische speelsters begonnen met het mes tussen de tanden en creëerden meteen een enorme kans via Elke Van Gorp. Het eerste kwartier is in het voordeel van de Red Flames, maar de wedstrijd is in evenwicht totdat de Belgen in de tweede helft weer een sterk moment hebben. Op het uur gaf Davina Philtjens een perfecte voorzet op Janice Cayman. Haar kopbal werd in eerste instantie gepakt door de Noorse keepster maar ze loste de bal, waardoor Van Gorp het leer toch in doel kon trappen.

Kippenvelmoment

Het enthousiasme omwille van hun eerste doelpunt in een groot toernooi plus het enthousiasme van de fans zorgden ervoor dat België enkele minuten later Noorwegen zelfs uit het tornooi knikkerde. Cayman stond immers vrij aan de strafschopstip en zij trapte de 0-2 binnen. De opgeluchte Belgen lieten vervolgens het initiatief aan Noorwegen, dat machteloos stond tegenover de solide verdediging van de Red Flames.

De volgende wedstrijd verloren de Red Flames met 2-1 van Nederland, waardoor ze hun hoop op kwalificatie voor de rest van het toernooi zagen vervliegen. De Belgen keerden evenwel huiswaarts met een overwinning op zak en twee verliezende partijen tegen weliswaar de twee toekomstige finalisten van het toernooi, namelijk Nederland en Denemarken. Ze mochten trouwens terecht trots zijn op hun prestatie, ook omdat de Red Flames een nooit eerder geziene rage in het vrouwenvoetbal hadden gecreëerd.

Ives Serneels moest later dan ook niet aarzelen toen hem werd gevraagd naar zijn beste herinnering tot nu toe met de Red Flames. "Zonder twijfel de overwinning tegen Noorwegen op Euro 2017", aldus Serneels. "Er waren duizenden fans om ons te steunen, ik kreeg kippenvel en ik zal het nooit vergeten." Wordt het binnen een maand in Engeland misschien nog mooier?

Win tickets voor de vriendschappelijke wedstrijden!

Voor onze Red Flames begint Euro 2022 op 10 juli tegen IJsland. Voordat ze naar Engeland afzakken, bereiden ze zich in België voor met een reeks vriendschappelijke wedstrijden. Doe mee aan onze wedstrijd om tickets te winnen voor de oefenmatchen tegen Oostenrijk en Luxemburg. 

Volg de oefenwedstrijden en Euro 2022 op Pickx.be of via de Proximus Pickx-app. Sporza zal de EK-wedstrijden ook integraal en live uitzenden. Met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site Pickx.be of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontmoet onze Red Flames op hun allereerste officiële Fan Day op 25 juni. Vlammende sfeer verzekerd!

 

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top