Pickx @ the festivals: als je van Scorpions houdt moet je ook deze band kunnen appreciëren

Graspop Metal Meeting |

Het is de mix van oude en nieuwe hardrockbands die een headbangersevenement als Graspop zo bijzonder maakt. Zoals het hoort op een festival vind je op de diverse podia immers een combinatie van éminences grises en jonge wolven die dromen van eenzelfde reputatie als de headliners. Met Scorpions staat er een van de succesvolste Europese hardrockbands als headliner op Graspop maar stip ook maar bands als Deep Purple, Sloper of Fleddy Melculy aan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met ‘Rock You Like a Hurricane’ heeft de Duitse band rond zanger Klaus Meine een heus volkslied op zijn naam staan dat is uitgegroeid tot een klassieker van de stadionrock. In datzelfde stadion krijgen ze gegarandeert ook de aanstekers uit de broekzakken met 'Wind of Change'. En geef toe: Scorpions draaien al meer dan 50 jaar mee in het vak maar de band blijft populair. Ze leverde dit jaar met ‘Rock believer’, hun 19de studioalbum inmiddels, zelfs een verrassend sterk werk af dat lovend werd ontvangen. Meine en co. mogen dan de 70 inmiddels gepasseerd zijn, hun stadionrock is nog altijd even precies, opzwepend en rechttoe rechtaan als in de beginjaren. Meer nog: sinds ex-Motörhead-drummer Mickey Dee zich in 2016 bij Scorpions aansloot, lijkt de band wel een nieuwe energie te hebben gevonden. "Lookout Dessel, we're gonna sting ya!".

Scorpions speelt vrijdag 17 juni om 00u00 op de South Stage.

Deep Purple

Nog een band die je nooit mag afschrijven: Deep Purple. Scorpion-zanger Klaus Meine heeft trouwens altijd toegegeven dat de zangstijl van Deep Purple-frontman Ian Gillan hem sterk beïnvloed heeft. De Britse band hoort overigens d’office thuis in de galerij tussen grootheden zoals Black Sabbath en Led Zeppelin want samen met die bands hebben ze de hard rock en de heavy metal van rond de jaren 70 bepaald. ‘Purples’, hun vijfde studioalbum, dat met die Mount Rushmore-hoes, wordt zelfs algemeen beschouwd als een mijlpaal in de hardrock. Wat wil je als er een tijdloze en nog altijd popualire hit als ‘Child in Time’ op staat? Plus: met Ritchie Blackmore heeft de band een bijzonder inventieve gitarist in zijn rangen. En wie denkt dat Deep Purple met ‘Machine Head’ uit 1972 hun laatste bravourestuk had afgeleverd, die heeft het mis. Met ‘Whoosh!’, hun 21ste studioalbum, leverde de band een volstrekt modern album af waarop ze hun door blues beïnvloede hardrock serveren onder het motto "Deep Purple is putting the 'Deep' back in 'Purple,'"

Deep Purple speelt zondag 19 juin om 20u25 op de South Stage.

Sloper

Een beetje chauvinisme kan nooit kwaad. Dus mogen we nu even de superlatieven bovenhalen om Sloper aan te prijzen, de band die Triggerfinger-drumbeest Marion Goossens samen met Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk heeft opgericht. Het duo haalde er nog de Britse zanger-gitarist Pete Shoulder en de Limburgse gitarist Fabio Canin (bekend van Dirty Hips) bij en vorig jaar brachten ze ‘Pulverise’ uit, hun eerste langspeler vol vette riffs en dubbele jungledrums. Wie dus twee van de beste drummers uit de Lage Landen aan het werk wil zien en tuk is op ziedende classic rock weet waar hij op Graspop moet zijn.

Sloper speelt op vrijdag 17 juni om 15u20 op de Metal Dome. Op Zaterdag 2 juni om 15u05 kan je ook van Sloper genieten op Rock Werchter.

Fleddy Melculy

Hoewel de naam het niet doet vermoeden, heeft de Vlaamse band Fleddy Melculy helemaal niets met Queen te maken. De prettig gestoorde band rond brulboei Jeroen Camerlynck is gespecialiseerd in de draak steken met de trashmetalclichés en dat doen ze met veel energieke ijver en uiteraard humor. Hun Nederlandstalig debuut ‘Helgië’ kwam in 2017 ineens binnen op nummer 2 in de Ultratop en sindsdien is de hype rond Fleddy Melculy alleen maar blijven groeien. Op die plaat zingen ze bijvoorbeeld over het kwijtspelen van je sleutels of het brood dat op is, maar evenzeer halen ze uit naar de machocultuur op het internet (‘Moeidunidotcom’) of Ikea (‘Ik wil niet gaan’). Soms bots je al eens op het politiek incorrecte, zoals in ‘Dik meisje’, maar al snel heb je door dat het maar om te lachen is. Als je voor Scorpions valt, stevige nekpijn overhoudt aan bands als Biohazard, Slipknot of Napalm Death en dan ook nog eens graag metal met humor combineert: slechts een adres, dat van Fleddy Melculy.

Fleddy Melculy speelt op zaterdag 18 juni om 16u45 op de Metal Dome.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top