Wie volgt Wout van Aert en Yves Lampaert op als Belgisch kampioen?

Wielersport | Deze week worden de nationale titels verdeeld in het wielrennen. Donderdag verdedigt Yves Lampaert zijn tijdrittitel en op zondag in de wegwedstrijd ligt alles open nu grote favoriet en titelverdediger Wout van Aert zijn forfait aankondigde -hij blijft weg vanwege knieperikelen. De kans voor anderen om de Belgische driekleur te veroveren. Nietwaar Remco Evenepoel, Arnaud De Lie of Jasper Philipsen?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eind juni is traditioneel het moment waarop de Belgische renners zich dubbel plooien voor de driekleur: de truien van de nationale kampioenen wisselen dan van eigenaar (of niet). Een maand later staat juli in het teken van de Ronde van Frankrijk. Het BK tijdrijden zal dit jaar enkele dagen voor de wegwedstrijd plaatsvinden. De twee disciplines worden op twee verschillende locaties verreden.

Evenepoel gedoodverfde favoriet

De tijdritspecialisten blazen op 23 juni verzamelen in Gavere, bij Gent. Na de elite zonder contract en de vrouwen, met Lotte Kopecky als favoriete, zullen de mannen tegen de klok koersen over een parcours van 34,8 kilometer. Er zijn geen noemenswaardige klimmen, maar het parcours van 11,6 kilometer is nooit echt vlak: het gaat de hele tijd op en neer.

Eén man krijgt de titel van topfavoriet opgeplakt: Remco Evenepoel. Vorig jaar nog geklopt door zijn ploegmaat Yves Lampaert, bij afwezigheid van Wout Van Aert, maar dit jaar zal de winnaar van de laatste Luik-Bastenaken-Luik willen profiteren van zijn bloedvorm. Het wordt ook een toetssteen met betrekking tot zijn andere doelen van het seizoen. Tot de andere favorieten kunnen we de titelverdediger Yves Lampaert, Victor Campenaerts en Thomas De Gendt -die het parcours mee uittekende- rekenen.

Prooi voor een sprinter?

Op zondag 26 juni vinden de Belgische kampioenschappen op de weg plaats in Middelkerke. De dames openen het wielerfeest, met Lotte Kopecky die haar trui zal willen behouden. De renners trekken eerst naar De Panne om daarna terug te keren naar Middelkerke voor zes ronden op een circuit van 13,8 kilometer, goed voor een totaal van 208,7 kilometer. Zo dicht bij de zee is de enige échte hindernis van de dag de wind.

Wout Van Aert geeft verstek vanwege een lichte knieblessure, hij wil geen risico's nemen met het oog de Tour de France, die er snel aankomt. Dat betekent dat heel wat andere namen mogen dromen van eeuwige roem. Verwacht wordt dat de wegwedstrijd op een sprint eindigt en dan kijken we natuurlijk naar man in vorm Arnaud De Lie, de Waal krijgt bij Lotto-Soudal steun van maar liefst 16 renners. Daarmee is de Belgische formatie duidelijk ook de beste vertegenwoordigde op dit BK. Andere sprinters als Tim Merlier en Jasper Philipsen zullen ook kunnen rekenen op een heuse armada. Maar we mogen zeker ook niet Evenepoel afschrijven, de immer ambitieuze en enthousiaste alleskunner die het voorbije jaar werkte aan zijn explosiviteit. Hij kan de lont al vroeg in het kruitvat steken én kan ook sterk finishen. Daarnaast lichten we nog Kobe Goossens, Jordi Meeus en Jasper Stuyven uit. Eén ding is zeker: de race zal op een tactisch steekspel uitdraaien.

De tijdrit wordt op donderdag 23 juni vanaf 14u uitgezonden op Eén. Op zondag 26 juni kan je de wegwedstrijden volgen op Sporza via Eén en Canvas.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top