Red Flames trokken op eerste EK-ontdekkingstocht in 2017

Red Flames | Het is intussen vijf jaar geleden dat de Red Flames zich mochten opmaken voor hun eerste internationale toernooi. In Nederland op Euro 2017 maakten de Belgische voetbalvrouwen zich alles behalve belachelijk.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Voor de eerste officiële match van de Belgische voetbalvrouwen moeten we terug richting mei 1976, toen België voetbalde tegen Frankrijk. Ruim veertig jaar later schreven de dames een nieuw hoofdstuk. In 2016 wisten de Red Flames zich voor het eerst te plaatsen voor een internationaal toernooi, dat een jaar later in Nederland werd georganiseerd. Het werd het begin van een opmerkelijke opmars in ons vrouwenvoetbal.

Brabançonne uit volle borst

Voor de start van de kwalificatiecampagne wisten de Flames wat hun opdracht was. Ofwel hun kwalificatiegroep met Servië, Bosnië en Herzegovina, Estland en Engeland winnen, of finishen als een van de zes beste tweedes. Met slechts één nederlaag slaagden de Belgische voetbalvrouwen hier met verve in. België eindigde als tweede na Engeland en mocht als een van de beste nummers twee een ticket boeken richting Euro 2017. De troepen van Ives Serneels schreven geschiedenis en mochten zich opmaken voor hun allereerste EK ooit. Daar werd België ingedeeld in een groep met Denemarken, Noorwegen en gastland Nederland.

De Belgen lieten zich nog voor de aftrap van de opener tegen Denemarken meteen opmerken. De Flames schreeuwden uit volle borst, zowel in het Frans als in het Nederlands, het Belgische volkslied mee. Maar het gebrek aan ervaring en misschien een tikkeltje stress zorgden ervoor dat Denemarken de partij al winnend afsloot met 1-0. 

Historische zege

Maar het beste moest nog komen. Op 20 juli 2017 wachtte in Breda een treffen met voormalig wereldkampioen Noorwegen. Bijna 6.200 aanwezige Belgische supporters zagen de Red Flames excelleren. Goals van Elke Van Gorp en Janice Cayman zorgden voor een klinkende 2-0-overwinning, een historische zege voor de Belgische voetbalvrouwen.

Tessa Wullaert en co hadden nu de smaak te pakken, maar kregen geen geschenk met een laatste groepsduel tegen gastland Nederland. De Nederlandse vrouwen toonden aan dat de Belgen nog een lange weg voor de boeg hadden om tot de wereldtop te gaan behoren. Ook hier was het verlies, net als tegen Denemarken, nipt. Het werd 2-1 voor Nederland. 

De Red Flames eindigden in hun groep als derde en mochten bijgevolg met opgeheven hoofd hun allereerste EK verlaten. Zeker als ze naar het verdere verloop van Euro 2017 keken. De finale was immers Nederland tegen Denemarken, de twee landen die in de groep van de Belgen wisten door te stoten naar de kwartfinales. Oranje werd Europees kampioen na een 4-2-zege.

Volg de oefenwedstrijden en Euro 2022 op Pickx.be of via de Proximus Pickx-app. Sporza zal de EK-wedstrijden ook integraal en live uitzenden. Met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site Pickx.be of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontmoet onze Red Flames op hun allereerste officiële Fan Day op 25 juni. Vlammende sfeer verzekerd!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top