Pickx @ the festivals: Opeth of Judas Priest op Graspop MM?

Graspop Metal Meeting |

Festivals zijn altijd een goed voorbeeld geweest voor situaties met keuzestress. Op elk festival moet je immers een keuze maken tussen bands en podia. Maar wat als er twee bands waar je absoluut een fan van bent tegelijk op verschillende podia spelen, zoals Opeth en Judas Priest nu zaterdag op Graspop Metal Meeting? Pickx doet de lakmoesproef.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Laten we eerlijk zijn: Judas Priest heeft eind jaren zeventig en begin jaren tachtig mee de toon gezet waardoor de Britse band terecht is uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke heavy metalgroepen allertijden. Maar is de band van het legendarische gitaarduo Rob Halford en Glenn Tipton (hij toert trouwens niet meer sinds hij is gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson) nog altijd even relevant als anno 1980, toen ze hun iconisch album “British Steel” uitbrachten? En voor je Pickx van favoritisme verdenkt: is Opeth hun zelfbenoemd label “meest kwaadaardige band ter wereld” nog wel waard want is de band inmiddels ook niet getransformeerd van een woeste deathmetalband tot een fijnbesnaard progrockgezelschap?

Pure nostalgie

Voor oudere headbangers is Judas Priest ongetwijfeld pure nostalgie en zij zullen snel een keuze hebben gemaakt. Waarom zou je ook een show willen missen van een band die er samen met andere Britse bands als Iron Maiden en Def Leppard mee voor heeft gezorgd dat er een hardere en snellere vorm van heavy metal kwam? De groep is anno 2022 geëvolueerd tot ‘Metal Gods’, om het met een titel van een van hun onmiskenbare stampers te zeggen. Trouwens, iedereen herkent toch wel dat aanstekelijke deuntje van ‘Breaking the Law’, het lijflied van Beavis and Butthead?

En wat criticasters ook mogen beweren, “Firepower”, het 18de en voorlopig meest recente studioalbum van de band, is een stuk gemener dan de vorige albums. Zoals je hierboven kon lezen, toert Tipton inmiddels niet meer met de band en ook voormalig drummer Dave Holland is ondertussen overleden. Maar met Andy Sneap, ook als producer een van de meesters van de moderne metal, heeft Judas Priest wel een formidabele gitarist ter vervanging gevonden. Voor hun showmanschap moeten bovendien nog altijd heel wat andere bands het onderspit delven.

Experimenteerdrang

Trouwe bezoekers van Graspop Metal Meeting moeten Opeth als minstens een keer gezien hebben: dit is inmiddels hun zesde passage op het festival. De Zweedse band mag ondertussen uitgegroeid zijn tot één van de meest invloedrijke heavy metalbands in heel Noord-Europa, hun doomy death metal is met de jaren geëvolueerd naar een meer progressief geluid. Sommige nummers mogen dan wel tien minuten duren, net die experimenteerdrang zorgt ervoor dat de band en hun albums als “Still Life”, “Blackwater Park” en “Ghost Reveries” een enorme buzz veroorzaken onder progressieve metalfans. Of wat moet je dan van albums als “Damnation” of “Heritage” denken? Op dat eerste album vind je bijna geen heavy metal terug maar wel akoestische instrumenten en traditionele songwriting. Op het tweede  doorklinkt zelfs de invloed van de Zweedse folkmuziek terwijl in volgende albums alweer een meer epische, emotioneel flamboyante weg wordt ingeslagen.

Voor wie niet zo goed weet te kiezen en worstelt met een dilemma, is er eigenlijk maar een alternatief: eerst 20 minuten van Judas Priest op het South Stage meepikken want hun concert begint vroeger dan dat van Opeth. En vervolgens naar de Marquee verhuizen om er de Zweede band mee te pikken en je weg te laten toveren door de prachtige zangpartijen van frontman Mikael Åkerfeldt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top