11 jaar geleden beleefde Ives Serneels zijn eerste wedstrijd als succescoach van de Red Flames

Red Flames | In 2011 nam Ives Serneels de leiding van de nationale vrouwenploeg over. Terwijl de Red Flames zich voorbereiden op het EK, blikt Proximus Pickx terug op het debuut van de Antwerpenaar als coach van de Red Flames.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Elf jaar geleden, in juli 2011, werd Ives Serneels officieel de coach van de Belgische nationale vrouwenploeg. De Antwerpenaar, voormalig coach van Dessel Sport in de derde klasse, nam de Red Flames over met zijn assistente Tamara Cassimon, een voormalige speelster van Anderlecht en Haacht. De oud-speler van Lierse, met wie hij in 1997 kampioen werd, trok de deur achter zich dicht bij het Lisp, waar hij de vrouwenploeg coachte en jeugdcoördinator was, om oud-international Anne Noë op te volgen aan het hoofd van de ‘Rode Duivelinnen’.

Het eerste doel van de nieuwe coach was de Belgen te kwalificeren voor he EK van 2013 in Zweden, nadat ze er niet in waren geslaagd zich te kwalificeren voor het WK in 2011 en zelfs nog nooit hadden deelgenomen aan een groot toernooi. Het werd geen gemakkelijke opgave, gezien de loting waarbij België in een groep belandde met Noorwegen, IJsland, Noord-Ierland, Bulgarije en Hongarije.

Een overtuigende eerste campagne

Het debuut van de coach was veelbelovend. Na een nipte overwinning tegen Noord-Korea (1-0) in een vriendschappelijke wedstrijd, speelden Aline Zeler en haar teamgenoten nog vier wedstrijden ter voorbereiding op hun EK-kwalificatiewedstrijden. Serneels’ eerste officiële wedstrijd als bondscoach van de nationale ploeg was in eigen huis tegen Hongarije op 17 september 2011. In een zwaarbevochten wedstrijd bezorgde een doelpunt in de 85ste minuut van Audrey Demoustier de Flames een overwinning om de kwalificatiecampagne mee af te trappen. Tessa Wullaert, op dat moment actief bij Zulte Waregem, had kort voor rust de score al geopend maar Hongarije wist tien minuten voor tijd via Zsanett Jakabfi weer op gelijke hoogte te komen. Tot aan de verlossende treffer in de 85ste minuut bleef het dus nagelbijten.

De overwinning betekende het begin van een tijdperk vol succes voor de troepen van Serneels, die geleidelijk aan steeds beter gingen presteren in de kwalificatiewedstrijden van dat jaar. Maar ondanks een overtuigende campagne zouden de Flames uiteindelijk op de derde plaats in hun groep belanden en de tweede plaats met slechts twee punten missen. Hoewel deze nieuwe niet-deelname aan het EK moeilijk te verkroppen was, waaide er een wind van optimisme door onze nationale vrouwenploeg. Het werk van Serneels wierp al snel zijn vruchten af en de Flames konden een eerste EK-kwalificatie vieren in 2017.

Volg het EK 2022 voor vrouwen op Sporza, op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site Pickx.be of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top