Youssef Swatt’s brengt zijn derde album ‘Pour que les étoiles brillent’ uit: "Het voelt als mijn dagboek'

Muziek | De Belgische rapper en schrijver Youssef Swatt heeft op 10 juni zijn derde album, 'Pour que les étoiles brillent', uitgebracht. De jongeman uit Doornik is ontegensprekelijk een van de Belgische rapartiesten die we in 2022 (heel) goed in het oog moeten houden. Proximus Pick vertelt je alles over dit veelbelovende talent.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Hey Youssef Swatt's! Kun je jezelf even voorstellen en je muzikale achtergrond uitleggen?

"Hallo, mijn naam is Youssef, ik ben 24 jaar oud en ik kom uit Doornik. Ik maak al muziek sinds ik 14 jaar oud was. Het was eigenlijk gewoon een passie, tot ik video's op sociale media begon te posten. Dankzij die stap heb ik uiteindelijk twee EP's en twee albums kunnen uibrengen. Ik had niets gepland, alles kwam vanzelf en elke kans was een leuke verrassing. Op dit moment geef ik schrijfworkshops omdat ik het contact met jongeren en kinderen zo leuk vind. De afgelopen twee jaar heb ik als projectmanager bij een communicatiebureau gewerkt, waardoor ik me professioneel heb kunnen ontwikkelen en toch een voet tussen de deur heb kunnen houden. En vandaag heb ik mijn derde album 'Pour que les étoiles brillent' uitgebracht."

Laten we het over dat nieuwe album hebben. Waarom heet het 'Pour que les étoiles brillent'?

"Het is een heel persoonlijk album, over onderwerpen die me dierbaar zijn. De liedjes gaan dan ook voornamelijk over mezelf. Ze hebben de neiging een beetje donker en droevig te zijn, omdat ik gemakkelijker schrijf als ik in een donkere stemming ben. Toch houd ik hoop altijd als de belangrijkste boodschap van mijn liedjes. Dus 'Pour que les étoiles brillent' is een verwijzing naar het feit dat zelfs als alles donker is, er altijd hoop is, dat is waarom de sterren elke nacht oplichten.'

Hoe zou je dan je muziek omschrijven? 

"Mijn muziek is heel persoonlijk. Als ik terugkijk, zijn de meeste van mijn teksten geschreven in de eerste persoon enkelvoud. Schrijven is mijn dagboek. In de huidige maatschappij hebben we niet altijd tijd om een stapje terug te zetten, dus teksten schrijven is een uitlaatklep. Ik breng mijn gedachten over, ik neem ze op en ik deel ze. Dat is hoe muziek reist en tot mensen spreekt, vooral diegenen die niet altijd de woorden hebben om uit te leggen wat ze voelen. Je voelt je minder alleen als je luistert naar een liedje dat gaat over dezelfde emoties die jij ervaart. Dat is ook de missie van een kunstenaar: woorden en gedachten concretiseren."

Waar kunnen we ons aan verwachten met dit nieuwe album? 

"Het heeft me vier jaar gekost om dit album te schrijven dus je kan een zekere evolutie verwachten, want de nummers dateren uit verschillende periodes van mijn leven. In feite, als ik naar het album luister, doet het me aan zoveel dingen denken. Het album verkent zo veel facetten van de laatste vier jaar. Onderweg heb ik ook nieuwe artiesten ontmoet die me geïnspireerd hebben, zoals El Gaouli. Het is echt de eerste keer dat ik zo'n chemie heb met een andere muzikant! Er komen daarnaast ook heel wat videoclips met mooie landschappen aan. Ze zijn helemaal echt, want we zijn helemaal naar IJsland gegaan om ze te filmen."

Het viel me op dat je in je teksten veel praat over het feit dat je al 10 jaar in de muziek zit, dat het tijd is om door te breken en dat je "bang bent voor het leven dat je niet zult leiden". Is roem een doel op zich?

"Uiteindelijk maak ik al de muziek die ik mooi vind, ga ik het podium op om die te brengen en besef ik dat ik al blij ben dat ik dit allemaal kan doen. Maar ook al ben ik al blij met wat ik heb, wil ik mezelf toch nog meer pushen om de top te bereiken, want muziek is mijn jeugddroom. Als het me niet lukt om daar te geraken, zou ik dat zeker als een vorm van mislukking ervaren, maar ik heb ook andere passies en ambities. Als morgen alles ophoudt, zal ik zeer tevreden zijn met wat ik heb bereikt en zal ik opnieuw beginnen met een ander project."

Wat zou zo'n ander project zijn? 

"Projecten die nog steeds voornamelijk met schrijven te maken hebben. Ik zou bijvoorbeeld graag schrijven voor andere formats, zoals film. Vroeger werkte ik in een communicatiebureau, een sector waarmee ik ook veel affiniteit heb. Ik ben ook de manager van Coline & Toitoine, de groep waarmee ik een nummer op mijn album deel. Dus, waarom niet samenwerken met andere kunstenaars op die manier? Ik ben ook opgeleid als opvoeder, en ik weet dat ik in mijn leven graag nog met jonge mensen zou werken!"

Zoals je net al zei, staan er twee featurings op je album, een met Coline & Toitoine, en een andere met de mythische rapper Oxmo Puccino. Hoe heb je hen ontmoet?

"Het is gewoon de magie van muziek. Ik heb een gemeenschappelijke vriend met Oxmo en hij was het die hem naar mijn werk liet luisteren. Blijkbaar vond hij het leuk en wilde hij me ontmoeten. We gingen gewoon koffie drinken, herontdekten de wereld voor een namiddag en konden het heel goed met elkaar vinden. Hij vertelde me dat hij erg blij zou zijn om deel uit te maken van mijn nieuwe album. Dus werkten we samen. 'Le poids des mots' is een nummer dat grote indruk op me heeft gemaakt. We hebben ons geen richtlijn opgelegd om het te maken, maar zijn gewoon voor een ouderwetse freestyle gegaan."

Wat is de featuring van je dromen? 

"Mijn droom featuring is al hetzelfde sinds ik klein was, het zou met de rapper Youssoupha zijn. Hij is een van mijn belangrijkste inspiratiebronnen, dankzij hem ben ik in de muziek terechtgekomen. Het zou dus echt een geweldige prestatie zijn om een track met hem te maken."

Wat is je volgende stap in de muziekwereld? 

"Zoals gezegd heb ik net mijn derde album uitgebracht op 10 juni. Wat concertdata betreft,  zal ik op 19 juni op het Fête de la Musique aan het Brusselse Congresplein spelen. Ik open voor IAM op 9 juli, daarna ben ik in Dour op 15 juli. Ik speel ook op het Légendaire festival in Doornik op 29 juli, en ik sta op Esperanzah! en Solidarités in Namen. Na die drukke festivalzomer wil ik weer gaan schrijven. De laatste jaren heb ik veel artiesten ontmoet en dat heeft me echt zin gegeven om weer te gaan schrijven."

Hoe voelt het om op het podium te staan, en in het bijzonder om te openen voor mythische groepen als IAM?

"De druk is er, maar eigenlijk is dat heel positief. IAM vertrouwt me en houdt van wat ik doe, dus ik voel me alleen al door zijn openingsact te kunnen zijn een winnaar. Ik ben erg blij met alles wat gepland is en eerlijk gezegd hou ik zo van het podium en concerten geven, dat ik er aan gewend ben geraakt en alsmaar minder stress heb. Soms denk ik zelfs dat ik te sereen ben!"

Wat mogen we je nog wensen voor de toekomst? 

"Om eerlijk te zijn, wil ik gewoon nog meer concerten geven in grote zalen met nog meer mensen. Kortom, steeds weer op het podium te staan!"

Je kan Youssef Swatt's op 15 juli live gaan bekijken in Dour.Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top