Arthur Theate bracht geen geruststelling over de toekomst van de Duivels-verdediging

Rode Duivels |

De wedstrijden volgen elkaar op en van consistentie is er weinig sprake bij de Rode Duivels. Ze waren erg goed tegen Polen, maar hun optreden tegen Wales was totaal nietszeggend. En de vernieuwde verdediging, geleid door Arthur Theate, was opnieuw niet geweldig.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Laten we duidelijk zijn: Arthur Theate is niet de enige die verantwoordelijk is voor het late verlies van België tegen Wales. De hele ploeg deinsde terug en bracht een bijzonder flauwe heruitgave van het gebrek aan wilskracht dat ze ook al hadden tentoongespreid tegen Oranje. Het was een spel zonder ideeën of technische hoosgstandjes, met een gebrek aan fysieke impact... de Rode Duivels waren ronduit pijnlijk om bezig te zien.

Roberto Martinez had besloten om de verdediging te verjongen voor deze wedstrijd, die tijdens de voorbije wedstrijden een probleemgebied was gebleken. Vertonghen en Alderweireld waren er niet bij, maar wel Dendoncker, die tegen Polen overtuigend was, Boyata en vooral Arthur Theate. De jonge linksback van Bologna wordt beschouwd als de toekomst van onze verdediging en we keken er dan ook naar uit hem te zien spelen. Helaas, echt goed was het niet.

Niet snel genoeg

Hij speelde een zeer goed seizoen bij Bologna en slaagde erin door te breken tot in de Belgische nationale ploeg. Maar in deze driemans verdediging leek hij nooit erg op zijn gemak. Vanop de linkerzijde worstelde Theate telkens weer om het spel op te bouwen. De Welshmen wisten de Belgen onder druk te zetten en terwijl sommige spelers als Witsel en Tielemans geen echte problemen ondervonden, werden anderen, zoals Theate, voortdurend uitgedaagd.

De verdediger was vaak te langzaam in de opbouw, waardoor de Welshe aanvallers vaak de bovenhand kregen hem dwongen om (te) vaak onnauwkeurig te spelen. Op de linkerflank zagen we veel balverlies, omdat net daar niet snel genoeg werd gespeeld om weerwerk te bieden aan de constante druk die Wales uitoefende. In een systeem met drie centrale verdedigers moeten de twee flankspelers snel kunnen reageren en naar voor oprukken om van betekenis te zijn… En dat was niet het geval.

Niet geholpen door Carrasco

Waar Meunier vaak oplossingen bood aan Dendoncker, deed Carrasco dat minder voor Theate. De verdediger moest daarom meestal met Tielemans of Witsel spelen, wat Wales snel opmerkte en waar het op inspeelde door ook die middenvelders onder druk te zetten. Theate had dus geen andere keuze dan te proberen lang te spelen.

Maar op puur verdedigend niveau was de prestatie van de verdediger ook nogal gemiddeld. Hij kon zijn mannetje niet staan in duels en verloor deze dan ook meer dan eens.. En het gebrek aan terugtrekking van Carrasco dwong hem soms te verdedigen voor twee. Zijn markering was ook een beetje laat, en dat kwam hem bijna duur te staan bij een actie die Bale gelukkig niet afmaakte. Bij de gelijkmaker greep hij ook op een ietwat vreemde manier in.

Als Theate zich wil vestigen in de opstelling van de Duivels, zal hij bij zijn volgende aantreden iets anders moeten laten zien. Want wat we zaterdag tegen Wales hebben gezien, was duidelijk niet genoeg om een blijvende indruk na te laten.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Polen en België op dinsdag 14 juni vanaf 20u25 op VTM.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top