Leiden steekt eerste grensoverschrijdende PO-titel op zak na finalewinst tegen Groningen

Basketbal | ZZ Leiden heeft zich tot eerste grensoverschrijdende kampioen gekroond in de BNXT League, het Belgisch-Nederlandse basketkampioenschap. Leiden versloeg zaterdag in de return van de finale in de play-offs in een Nederlands onderonsje in de eigen Vijf Meihal Groningen met 71-70. Leiden won de heenwedstrijd donderdag in het MartiniPlaza in Groningen al met 72-75.

Door Belga

Deel dit nieuws

Groningen had lang de overhand en leek de scheve situatie uit het heenduel te gaan rechtzetten (rust: 19-35), maar stuikte in het slotkwart in elkaar (30-16). Hierdoor ging Leiden alsnog met de eindzege aan de haal.

De BNXT League was aan zijn eerste seizoen toe. Het Belgisch-Nederlandse basketkampioenschap kende zijn ontknoping met een afzonderlijke Belgische en Nederlandse play-off, en een grensoverschrijdende play-off waar de overkoepelende titel in de BNXT League op het spel stond.

Oostende kroonde zich in de nationale play-off tot Belgisch kampioen, na winst in de finale tegen Mechelen. In Nederland stak Den Bosch, dat in de finale Leiden versloeg, de titel op zak. Zowel Oostende als Den Bosch grepen nadien wel naast een finaleplaats in de play-offs van de BNXT League. De kustploeg raakte in de halve finales niet voorbij Leiden, terwijl Den Bosch zijn tanden stuk beet op Groningen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top