Nederlandse minister past stikstofplan niet aan na afwijzing leden eigen partij

Nieuws | De Nederlandse minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) gaat haar stikstofplan niet aanpassen, nu een nipte meerderheid van de leden van haar partij het plan te ver vindt gaan. Het is straks aan de Tweede Kamer om via het debat over het plan eventuele aanpassingen af te dwingen, vindt de minister.

Door Belga

Deel dit nieuws

De minister zei dat na afloop van de stemming over de motie op het VVD-congres, waarin wordt gesteld dat de regering de boeren opoffert en achterhaalde meetmethodes worden gebruikt. Het is aan de Tweede Kamer - "mijn opdrachtgever" - om te bepalen of het plan moet worden aangepast, zei Van der Wal.

Ondanks dat een meerderheid van de VVD haar stikstofplannen niet steunt, heeft Van der Wal niet het gevoel dat haar partij niet achter haar staat. "Ik snap de zorgen. Dat meen ik echt. Toen ik aan deze klus begon, had ik nooit verwacht dat ik hiermee de publieksprijs zou winnen. Niet in Nederland en niet in mijn eigen partij."

De verhitte discussie die tijdens het congres over het plan werd gevoerd, laat de balans tussen economie en natuur zien waar het om draait, vindt de minister. Aan de ene kant zijn er de VVD'ers die economische ontwikkeling willen, huizen willen bouwen en wegen willen aanleggen. "Dat kan nu niet omdat er geen stikstofruimte is." Andere VVD'ers koesteren de natuur en willen die doorgeven aan volgende generaties.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top