In 2017 werd in het Belgische vrouwenvoetbal de allereerste Gouden Schoen uitgereikt aan Tessa Wullaert

Red Flames | Terwijl de mannen al sinds 1954 hun Gouden Schoen hebben, moesten de voetbalvrouwen tot 2017 wachten om hun eigen prijs te krijgen. De eerste winnaar was niemand minder dan Tessa Wullaert.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al bijna 70 jaar wordt elk jaar de Gouden Schoen uitgereikt aan de beste speler in het Belgisch mannenvoetbal. Lange tijd was bij de dames van de prestigieuze prijs geen sprake, maar die leemte werd in 2017 eindelijk opgevuld met de uitreiking van de eerste Gouden Schoen voor vrouwen. Deze prijs was echter niet het eerste initiatief om de beste Belgische vrouwelijke speler te bekronen.

Twee precedenten

In 2005 werd de ‘Etoile du Football’ in het leven geroepen om de beste speelster in het Belgisch kampioenschap te bekronen, zowel in D1 als in D2. Er vonden slechts 5 edities plaats, tot 2009, alvorens te verdwijnen. Femke Maes won het vaakst, met 2 prijzen. Maud Coutereels, Nadia Dermul en Janice Cayman waren ook winnaars.

Een paar jaar later werd de Sparkle geboren. In 2015 was Tessa Wullaert, toen speelster bij Standard Femina, de eerste laureaat. De prijs werd toegekend tot 2019. Ondanks de oprichting van de Gouden Schoen voor vrouwen in 2017, ging de Sparkle nog even door en gingen Aline Zeler, Lien Mermans, Laura De Neve en Kassandra Missipo nog met de bekroning aan de haal.

Beste Belgische speler

Op initiatief van de krant Het Laatste Nieuws werd in 2017 dan toch een vrouwenversie van de Gouden Schoen in het leven geroepen. Het concept van de prijs is echter heel anders dan dat bij de mannen. Terwijl de mannenprijs naar de beste speler in de competitie over een kalenderjaar gaat, gaat de vrouwenversie naar de beste Belgische speler in alle competities en landen. Na een eerste selectie van 10 spelers, resulteert een eerste stemronde in een top 3. Een tweede stemming bepaalt de winnares.

Bij de eerste editie in 2017, waarbij de beste speelster van 2016 werd beloond, was het Red Flame Tessa Wullaert die de trofee in ontvangst mocht nemen. Tot op vandaag, met al 3 Gouden Schoenen op haar naam, is ze de meest gevierde Belgische voetbalvrouw, vóór Janice Cayman (2) en Tine De Caigny (1).

Nog een verschil met de mannenversie: de Gouden Schoen voor vrouwen wordt nooit op dezelfde avond uitgereikt als de prijs voor mannen, waardoor enkel het vrouwenvoetbal en onze speelsters op die avond in de schijnwerpers komen te staan.

Volg het EK 2022 voor vrouwen op Sporza, op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site Pickx.be of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top