Uit de oude doos: Lampaert wint de tijdrit in Ronde van Zwitserland

Wielersport | Drie jaar geleden won Yves Lampaert verrassend de tweede tijdrit van de Ronde van Zwitserland in Goms. Hoewel de Belgische renner zich doorgaans aardig uit de slag trekt in tijdritten, had niemand verwacht dat hij de wereldkampioen zou verslaan.

Door Pickx

Deel dit nieuws


In juni 2019 start Yves Lampaert aan de Ronde van Zwitserland als laatste voorbereiding op de Tour de France. De Belgische renners zijn des te gemotiveerder om twee weken later in topvorm de openingsrit van de Grande Boucle aan te vatten, omdat die dat jaar in Brussel begint. De inwoner van Izegem had een goed voorjaar achter de rug, met verschillende ereplaatsen in de klassiekers - met name een derde plaats in Parijs-Roubaix - en in de tijdritten van etappekoersen.

Maar niemand die zijn glansrijke overwinning in de tweede en laatste etappe van de Ronde van Zwitserland, met talrijke kleppers in het peloton, had zien aankomen. Temeer omdat de toenmalige Deceuninck-Quick Step-renner slechts 15e werd in de openingsetappe van 9,5 km. De gewezen Belgische kampioen op de weg reed de zes daaropvolgende etappes in de anonimiteit, om iedereen te verrassen in de tijdrit in Goms.

"Ik had het helemaal niet verwacht”

In een individuele tijdrit op een parcours van net geen 20 kilometer zonder noemenswaardige obstakels klokte Lampaert af op een chrono van 21:58.52, waarmee hij zijn Deense ploeggenoot Kasper Asgreen 5 seconden voor bleef. Een andere Deen, Soren Kragh Andersen, strandde op de derde plaats, op 10 seconden van Lampaert. De Australiër Rohan Dennis, de regerend wereldkampioen tijdrijden en tweede in het algemeen klassement, werd zesde op 19 seconden van de Belg.

Voor de toeschouwers, maar ook voor Lampaert zelf, was de zege een complete verrassing, zeker omdat de concurrentie zo sterk was. "Het is ongelooflijk, ik had het helemaal niet verwacht. Ik weet dat ik goed ben in dit onderdeel, maar de specialisten verslaan is iets anders. Het is gek", zei hij aan de finish. "Ik wist wel dat ik op een afstand als deze een goede tijd kon neerzetten. Specialisten als Küng en Dennis kloppen is een andere zaak.”

Enkele dagen nadat hij in de lastige slotetappe had opgegeven, eindigt de Flandrien als tweede in het nationaal kampioenschap tijdrijden, achter de ongenaakbare Wout van Aert. Drie jaar later, in 2021, verraste Lampaert vriend en vijand door zich tot Belgisch kampioen te kronen, onder de neus van zijn ploegmaat en grote favoriet Remco Evenepoel.

Andermaal... In sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top