Middenveldorganisaties voeren actie om mensen zonder papieren te laten werken

Nieuws | Middenveldorganisaties zoals ACV, ABVV, Kifkif, Vriendschap Zonder Grenzen en vele andere voeren actie vandaag om de vele mensen zonder papieren in ons land in te schakelen op de arbeidsmarkt. Drie symbolische acties zijn er vandaag: in Brussel steken mensen zonder wettig verblijf een handje toe op een basisschool, in Antwerpen in een woonzorgcentrum en in Brugge in een horecazaak. Zo komen drie sectoren aan bod waar momenteel geschreeuwd wordt om helpende handen.

Door Belga

Deel dit nieuws

De boodschap van de middenveldorganisaties is duidelijk. Duizenden vacatures raken niet ingevuld en een deel van de oplossing ligt voor het grijpen: schakel mensen zonder wettig verblijf in. Dit levert volgens de actievoerders alleen maar winst op, voor de werkgevers, voor de migrant, voor de samenleving en voor de economie.

Naar schatting leven er tot 150.000 mensen zonder papieren in België, weet Stefaan Peirsman van christelijke vakbond ACV: "We stellen vast dat er al heel lang heel veel mensen zonder papieren in ons land zijn, we stellen ook vast dat die niet teruggaan. Het wordt tijd dat mensen die hier al heel lang zijn een kans krijgen. Geef ze werk, laat ze zich bewijzen, en haal ze uit de uitbuiting waar ze vandaag vaak in zitten."

In basisschool De Kleurdoos in hartje Brussel vangen een tiental vrouwen zonder geldige verblijfspapieren de kinderen op tijdens de speeltijd. Initiatiefneemster van deze actie, Riet Dhont van Vriendschap zonder Grenzen, legt uit: "Die mensen helpen op de speelplaats, in de refter, en ondertussen kunnen de leerkrachten op hun gemak een kop koffie drinken of vergaderen, zodat zij niet alles moeten doen op school."

De middenveldorganisaties voeren de actie nu om een boodschap te sturen naar de werkgelegenheidsconferentie van 14 en 15 juni. Het thema van die conferentie is arbeidsmarktintegratie van personen met een herkomst buiten de EU.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top