Krikt Tielemans zijn niveau op tegen Wales?

Rode Duivels | Er vloeide de afgelopen maanden al heel wat inkt over het spelniveau van Youri Tielemans bij de Rode Duivels. Tegen Polen was het opnieuw anoniem en daarom hopen we met z’n allen dat hij tegen Wales opnieuw de rug kan rechten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Youri Tielemans staat over het Kanaal bekend als een steengoede middenvelder die op het punt staat om te vertrekken bij zijn huidige club, Leicester City. De afgelopen weken hengelden Juventus, Real Madrid en Arsenal naar verluidt naar de diensten van de 25-jarige Rode Duivel, maar bij de nationale ploeg oogt het beeld van Tielemans minder fraai. Dat komt omdat de middenvelder er al een tijdje onder zijn gebruikelijke niveau presteert.

We denken in de eerste plaats aan de Final Four-eindfase van de Nations League waarin Tielemans zowel tegen Frankrijk als tegen Italië een bijzonder makke indruk naliet en de Rode Duivels zelfs af en toe in de problemen bracht. Tegen Polen was het bijna opnieuw van dat: Tielemans maakte dan wel geen grote fouten, toch bracht hij geen meerwaarde in de ploeg.

Afval in het spel

Dat komt omdat er heel wat afval in zijn spel zat. Denk aan slecht gegeven passes of misverstanden met andere Rode Duivels waardoor België moeite had om in zijn spel kon komen tegen Polen. Tielemans deed natuurlijk ook goede dingen zoals zich uitstekend positioneren bij counters of tactisch slimme looplijnen aanhouden tijdens de opbouw van achteruit.

Hij vormde tijdens de wedstrijd tegen Polen een tandem met Axel Witsel op het middenveld, aan wie hij ook de aanvallende impulsen overliet. Tielemans concentreerde zich dan weer meer op balrecuperatie, maar als hij dan eens een bal naar voren gaf, kwam die niet aan. Polen kon de passes van Tielemans ook dikwijls onderscheppen en hierdoor ging Tielemans steeds meer op veilig spelen.

Toekomstige sterkhouder?

We weten niet welke instructies Roberto Martinez aan Tielemans heeft meegeven maar het staat vast dat de middenvelder bij Leicester meer risico in zijn spel legt. Hij verlegt dat spel ook regelmatig naar voren en dat zonder al te veel fouten te maken. De voormalige speler van Anderlecht beseft naar eigen zeggen wel dat het beter moet bij de Rode Duivels. Tijdens een recente persconferentie sloeg de middenvelder zelfs mea culpa. “Mijn laatste wedstrijden bij de Rode Duivels waren minder goed”, stelde hij. “Mensen verwachten veel van mij en dat is normaal.”

Die verwachtingen zijn er nog steeds. Tielemans wordt beschouwd als een van de volgende sterkhouders op het middenveld bij België en kreeg al meermaals de kapiteinsband toegestoken. Vooral dat laatste deed de verwachtingen volgens Tielemans te hoog oplopen. “Mensen verwachten dat ik door die band plots iedereen voorbij zou dribbelen of dat ik plots nieuwe voetballende kwaliteiten zou hebben.” Of die kapiteinsband iets te maken heeft met de mindere prestaties van Tielemans, weten we niet. We hopen in ieder geval dat we tegen Wales de Tielemans van weleer te zien krijgen.

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Wales en België nu zaterdag 11 juni vanaf 20u45 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top