Pickx @ the festivals: Metallica - de band die metal opnieuw uitvond

Rock Werchter |

De vier beroemdste metalheads allertijden? Die vind je toch gewoon bij Metallica. De Amerikaanse band, die vorig jaar zijn veertigste verjaardag vierde, maakt dit jaar Rock Werchter weer eens onveilig. Samen met The Chemical Brothers is Metallica niet alleen de band die het festival het vaakst heeft aangedaan, in 1993 was het er ook de eerste metalband die op een regulier rockfestival optrad. Een kort portret, doorspekt met leuke weetjes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ere wie ere toekomt: Metallica trad in Europa voor het eerst op in Nederland, anno 1984, op Aardschok in Zwolle, al was de piepjonge band dat jaar ook op een festival in Poperinge te zien. Het bandje van drummer Lars Ulrich en zanger/gitarist James Hetfield uit Los Angeles had het in eigen land verschrikkelijk moeilijk om door te breken maar via het optreden in Nederland ontdekte de rest van Europa Metallica. Later verzilveren ze hun populariteit ook in eigen land (hun debuutalbum kwam pas in 1986 in de Amerikaanse top 200 binnen, drie jaar na de release) en als vervolgens de rest van de wereld volgt gaan ze samen, met Slayer, Anthrax en Megadeth tot de grote vier van de metalscene behoren.

Pittige trash

Nochtans was het niet hun eerste album ‘Kill ‘Em All’ dat meteen een kolossale impact had op metal, maar eerder hun tweede, ‘Ride the Lightning’. Metalfans konden in het begin van de jaren 80 hun hartje ophalen aan trash metalbands als Motörhead en Venom. Het brutaal schurende debuutalbum van Metallica, dat oorspronkelijk ‘Metal Up Your Ass’ had moeten heten, tot men erop wees dat de titel het album onverkoopbaar zou maken, luidde al iets nieuws in: pittige ‘herrie’ die de grenzen tussen punk en metal voorgoed deed vervagen. Die nieuwe titel was trouwens gebaseerd op een reactie van bassist Cliff Burton, hij stierf vroegtijdig in 1986, op de afgewezen originele naam: "Those record company fuckers - kill 'em all!"

Maar de headbangers echt verbijsteren deed Metallica met ‘Ride the Lightning’ en ‘Master Of Puppets’, hun derde album dat algemeen wordt beschouwd als een van de beste trash metalalbums ooit. De agressieve, snelle en krachtige trash kon je nog steeds wegblazen, maar op het tweede en derde album was er ook meer ruimte voor melodische schoonheid en muzikale verfijning. Dat Metallica wel degelijk was geëvolueerd zonder de trash en hun oorverdovende eenvoud echt te verraden, bleek ook uit pseudoballades als ‘Fade to Black’ en ‘The Thing That Should Not Be’: de band had zich duidelijk ontwikkeld tot geweldige songwriters met ook een meer subtiele kant.

Het had trouwens niet veel gescheeld of Hetfield was toen zanger af. Vooraleer de band ‘Ride the Lightning’ begon op te nemen, probeerden ze Armored Saint-zanger John Bush te strikken. Hetfield wou zich immers op zijn slaggitaar concentreren. Maar Bush zei nee, omdat Armored Saint het zo goed deed.

Geen doetjes op leeftijd

Hoe belangrijk die eerste albums zijn blijkt trouwens ook uit hun setlists. Creeping Death’, op ‘Ride the Lightning’, is het op één na meest gespeelde nummer tijdens Metallica-shows, na ‘Master of Puppets’, dat op het derde album staat. For Whom the Bell Tolls, dat ook op ‘Ride the Lightning’ staat, is dan weer een lied geworden dat in heel wat Amerikaanse sportstadions weerklinkt. Verschillende honkbalspelers gebruiken het als intredemuziek, net als de Denver Broncos die het ook bij hun thuiswedstrijden gebruiken.

Zeven studioalbums en een peperdure bioscoopflop later (‘Metallica Through The Never, in 3D zowaar) staat de iconische metalband er nog altijd. En wees er maar zeker van dat de bandleden ondertussen niet in doetjes zijn veranderd, zoals je op vrijdag 1 julie zelf op Rock Werchter kan ontdekken. Zoals Hetfield het indertijd tijdens de tournee ter promotie van ‘Ride the Lightning’, op het Monsters of Rock-festival tegen de menigte zei, toen Metallica er tussen meer popvriendelijke metal bands als Bon Jovi en Ratt moest optreden: "Als je hier kwam om spandex, oog make-up, en de woorden 'oh baby' in elk verdomd nummer te zien, dan is dit niet de verdomde band."

Rep je voor Metallica op 1 juli naar de festivalweide van Rock Werchter! Of beleef Rock Werchter live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 30 juni en 3 juli alle concerten terugvinden op Pickx.be!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top