5 dingen die je nog niet wist over 'E.T. The Extra-Terrestrial'

Films | Veertig jaar geleden kwam een film uit die ieders kindertijd getekend heeft: 'E.T., the Extra-Terrestrial'. Het verhaal van de vertederende alien en zijn beste vriend, Elliot, is nu een van de grootste cultproducties ooit. Ter gelegenheid van deze verjaardag onthult Proximus Pickx 5 anekdotes die je nog niet wist over E.T. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Technisch hoogstandje

De film 'E.T., the Extra-Terrestrial' werd uitgebracht in 1982. In die tijd was het een technisch hoogstandje om een alien tot leven te wekken op het witte doek. E.T. werd daarom op veel verschillende manieren geportretteerd om een zo realistisch mogelijk resultaat te bereiken. In sommige scènes is de alien eigenlijk een robotpop. Maar in andere scènes, vooral die waarin emoties en interactie nodig zijn, wordt E.T. gespeeld door een acteur in een kostuum, dat maar liefst 20kg woog. Het waren acteurs Pat Bilon en Tamara de Treaux die het kostuum aantrokken voor de scènes waarin E.T. zich verplaatst. Voor de handbewegingen van het personage werd Caprice Roth, een beroemde mimespeelster, ingezet.

Tranen tijdens de auditie

Op zijn zachtst gezegd was de piepjonge Henry Thomas vastbesloten om de hoofdrol te krijgen van Elliot, de beste vriend van E.T.! Hij was pas 11 jaar oud toen hij auditie deed voor Steven Spielberg. De jonge acteur speelde een scène waarin overheidsagenten E.T. van hem af wilden pakken. Hij begon te huilen om zijn acteerkwaliteiten te tonen. Het schijnt dat hij zo overtuigend was dat hij de regisseur zelf tot tranen toe bracht! De auditievideo is vandaag nog steeds te zien, en daarin hoor je Spielberg zeggen "Ok jongen, je hebt de rol".

Chronologisch filmen

Traditioneel worden films niet opgenomen in de volgorde van het verhaal. Maar als je met kinderen werkt, is dat geen gemakkelijke taak! Dus besloot het team om 'E.T. the Extra Terrestrial' te filmen in de volgorde van het script. Het doel was dat de kinderen het verhaal beleefden zoals het werd verteld. Om echte emoties te kunnen overbrengen, moesten ze zich zo goed mogelijk in het verhaal kunnen verdiepen.

Een gastrol van Harrison Ford

Toen 'E.T. the Extra-Terrestrial' werd gemaakt, was Harrison Ford op het hoogtepunt van zijn roem. Hij had de aandacht van het publiek getrokken door zijn cultrol in de 'Star Wars'-saga, en hij volgde deze op met een andere kaskraker, 'Indiana Jones'. Het was tijdens deze opnames dat hij Steven Spielberg ontmoette, die later aan het verhaal van E.T. zou gaan werken. De regisseur vroeg Harrison Ford om in de film te verschijnen en dus speelde de acteur een kleine rol als de directeur van de school van de kleine Elliot! Deze scène werd er echter uitgeknipt toen de film in 1982 werd uitgebracht. Pas bij de 20e verjaardag van E.T. in 2002 werd een geremasterde versie uitgebracht. In deze is de Harrison Ford scène in de cut gehouden, tot groot genoegen van de fans.

Diverse knipogen

Er bestaat geen twijfel over dat 'E.T. the Extra-Terrestrial' een zeer emotionele film is voor Spielberg. De regisseur put niet alleen uit zijn jeugdherinneringen, maar knipoogt ook regelmatig naar zijn favoriete werken. Zo leest de moeder van Elliot hem in de film het verhaal van Peter Pan voor, omdat dat de favoriet is van de filmmaker. De film maakt ook verschillende verwijzingen naar de 'Star Wars'-saga! Eerst wanneer Elliot speelt met poppetjes uit de film en daarna op Halloween, wanneer een kind verschijnt verkleed als Yoda. Dit zijn knipogen naar de vriendschap tussen Spielberg en George Lucas, zozeer zelfs dat de bedenker van 'Star Wars' hetzelfde doet. Is het je ooit opgevallen dat een alien die op E.T. lijkt, verschijnt in 'The Phantom Menace'? Dit is geen toeval. 

‘E.T. the Extra-Terrestrial' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top