Actrice Joke Devynck over 'Een goed jaar': "De opnames waren een feest"

Series | Sinds ze in 1994 afstudeerde aan Studio Herman Teirlinck heeft de Vlaamse actrice Joke Devynck een flink palmares opgebouwd op televisie, in het theater en in de filmwereld. Zo schitterde ze in hoofdrollen van succesreeksen als 'Vermist', Flikken' en 'Het Goddelijke Monster' maar evengoed in internationale filmproducties als 'All of Us' en 'Binti'. Je kan haar nu ook aan het werk zien in de misdaadreeks 'Een goed jaar'. Proximus Pickx peilde kort naar haar ervaringen met de opnames.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Aanvankelijk leek Joke Devynck in de wieg gelegd voor een theatercarrière. Ze maakte na haar studies al gauw school met rollen in producties zoals 'Blindeman' in het KNS of 'Moeilijk doen' in eigen beheer bij De Werf Brugge, waarover Gazet van Antwerpen rond de eeuwwisseling schreef dat ze met die voorstelling een goed visitekaartje afleverde. Vanaf 1997 verdiende ze vooral haar sporen met televisie- en filmproducties. We noteren onder meer hoofdrollen als agente Tony Dierickx in 'Flikken', de moordzuchtige Katrien Deschryver in 'Het Goddelijke Monster' en een bijrol als Jo, de moeder van tiener Astrid in 'Bittersweet Sixteen'. Ze uit zich ook als creatieve duizendpoot met de regie van eigen theaterstukken als 'Anna' en 'Kleur', waarin ze schildert op scène. Beeldende kunst blijft een passie voor haar.

We zien je binnenkort in 'Transport', een Vlaams-Finse politiereeks op Streamz, maar nu kunnen we je al aan het werk zien in 'Een goed jaar'. Wat is jouw rol in de reeks?

"Ik speel de hoofdrol van Judith Vandecasteele. Ze is een ambitieuze maar wat wereldvreemde vrouw, ze heeft een vorm van autisme. Ik liet me voor die rol inspireren door mijn brede omgeving. Judith had vroeger een galerij maar door omstandigheden moest ze die sluiten. Ze is dan bij haar vorige werkgever beland, een antiquair. Die man behandelt haar niet netjes en houdt zich bezig met allerlei louche zaakjes."

Is het via die werkgever dat jouw personage in het verhaal rolt? 

"Inderdaad. Ze wantrouwt Lenny en Erik al vanaf het begin. Die twee mannen ontdekken in de Ardennen enkele flessen wijn die ooit van Hitler zouden zijn geweest. Ze proberen die met een list te verkopen aan haar werkgever. Judith heeft snel door dat er iets niet klopt aan hun verhaal."

Wat overtuigde je om mee te doen aan deze productie?

"Op de eerste plaats het personage natuurlijk. Ik heb het script gelezen en vond het een leuk project. Het is niet alleen een misdaadverhaal maar er zit ook een komisch element in. Ik vind het verhaal ook actueel. De hoofdpersonages hebben pech in het leven gehad en maken een zware gok om zich uit de armoede te trekken. Ze raken daarna meer en meer verwikkeld in hun eigen leugens."

De opnames zijn al een tijdje achter de rug. Hoe blik je terug op die periode?

"Het was geen complex project, ik zat toen in een rustige periode wat acteerwerk betrof en vond het een feest om mee te doen. Ik vond het heel leuk om samen te werken met regisseur Kadir Balci, hij was een uitstekende leidsman. Ook de samenwerking met Boris (Van Severen, nvdr.), Frances (Lefebure) en Jurgen (Delnaet) was fantastisch. Als de mensen evenveel genieten van het resultaat als wij van de opnames is de missie geslaagd."

Ontdek 'Een jaar later' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top