Wilfried Gnonto: de nieuwste beloftesensatie van de Squadra Azzura

UEFA Nations League | Tegen Duitsland gooide Roberto Mancini zijn goudklompje Wilfried Gnonto voor het eerst in de strijd. De 18-jarige aanvaller van FC Zürich was meteen beslissend en werd beloond met een titularisplaats tegen Hongarije. Nu is de tijd gekomen om te bevestigen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het kostte hem slechts vijf minuten om zijn assistenrekening voor Italië te openen. Wilfried Gnonto gaf Roberto Mancini gelijk in zijn keuze om hem te laten invallen tegen die Mannshaft. Gnonto, 18, bewees dat jeugd kan wedijveren met ervaring, in een elftal waar de oude garde nog steeds de plak zwaait.

De vleugelspeler kwam in de 65e minuut op het terrein tegen het machtige Duitsland en deelde al snel een assist uit aan Pellegrini, die op zijn beurt de Duitse netten deed trillen. Gnonto gaf zijn visitekaartje af, maar wie is deze jongeling die doorbrak in Zwitserland? Is hij de toekomst van de Italiaanse aanval?

Prof in Zurich

Na zijn opleiding bij Inter Milaan besloot Gnonto op 16-jarige leeftijd om naar Zwitserland te emigreren. Hij streek neer in Zürich, in het Duitssprekende deel van het land. In dit wereldcentrum van het bankwezen en de financiële sector heeft de Italiaan zijn opleiding voortgezet en begon zijn profcarrière. "Op mijn leeftijd moet je spelen. Ik voelde me thuis bij Inter, ik kende iedereen. Maar op een gegeven moment moet je risico's nemen en knopen doorhakken. Gelukkig hebben mijn ouders en mijn manager me daarbij geholpen", vertelde hij aan Rai.

In het seizoen 2020-2021 speelde hij 26 wedstrijden, goed voor een totaal van 608 minuten, en scoorde hij zijn eerste profdoelpunt tegen het Liechtensteinse FC Vaduz. Dit seizoen nam zijn speeltijd toe (ook al verscheen hij zelden aan de aftrap) en zijn statistieken gingen in stijgende lijn, met tien doelpunten en vijf assists. Genoeg om Roberto Mancini ervan te overtuigen hem een kans te geven bij de Squadra.

Techniek, kracht en snelheid

Op zijn 18e speelde Gnonto bevrijd, vertrouwend op zijn atletisch vermogen. Gecombineerd met zijn geweldige techniek en zijn snelheid vormt hij een gesel voor de verdediging van de tegenstander. Zijn assist tegen Duitsland is een treffend voorbeeld: hij dribbelde zijn rechtstreekse tegenstander uit en versnelde alvorens de bal perfect naar Pellegrini te passen. Hij richtte een ravage aan op de flank. Ondanks zijn kleine gestalte (1,70 m) weet Gnonto hoe hij zijn kracht moet gebruiken, al is dat ook een werkpunt. In de competitie miste hij twee wedstrijden door zijn verzameling gele kaarten. Hij pakte er acht in de loop van het seizoen.

Gnonto maakt deel uit van een langetermijnplan van Mancini om het Italiaanse elftal te verjongen. Verscheidene andere jongeren zijn in het diepe gegooid tegen Duitsland. "Het is goed om een beroep te doen op jonge spelers, maar het is ook een risico. De coach neemt een groot risico met dit team, maar het is ook belangrijk om ons verantwoordelijkheidszin bij te brengen, zodat we kunnen groeien en het team kunnen helpen", aldus Gnonto.

Zal zijn fraaie prestatie tegen Duitsland beloond worden met een nieuwe basisplaats tegen Engeland? Hij startte al tegen Hongarije, en dus is die kans reëel in de huidige logica van Mancini. En voor Gnonto zou het een nieuwe kans zijn om zijn waarde te bewijzen. Het begin van een mooi verhaal?

Volg de UEFA Nations League-wedstrijd tussen Engeland en Italië op zaterdag 11 juni om 20u45 op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top