Het ontstaan van Graspop Metal Meeting: twee lokale festivals in de problemen slaan handen in elkaar

Graspop Metal Meeting | Dit jaar viert de Graspop Metal Meeting haar 25e verjaardag. Reden te meer om eens te ontdekken hoe het populaire festival voor metalheads ontstond. Proximus Pickx grasduinde in de geschiedenisboeken en legt je uit hoe twee lokale festivals samensmolten tot één internationaal metalfeest.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste evenementen die later zouden uitgroeien tot de Graspop Metal Meeting van vandaag zagen al in 1986 het levenslicht. Enkele leden van het Desselse jeugdhuis organiseerden in dat jaar op 9 augustus een eerste editie van Graspop met vooral lokale bands. Twee jaar later trad Herman Brood er als eerste bekende naam op. Begin de jaren negentig groeide het festival gestaag en vooral in 1993 en 1994 was Graspop een middelgroot evenement. Onder meer The Ramones, The Cramps, Midnight Oil en Carter USM deden de weide toen daveren op zijn grondvesten.

Stevige concurrentie

Met de groei ging ook een lichte verandering in publiek gepaard. Steeds meer mensen namen hun gezin mee naar het evenement. De tiende editie in 1996 had namen als Joe Cocker op de affiche staan, maar toch was het aantal bezoekers eerder teleurstellend. Op diezelfde dag werd namelijk ook het Axion Beach Festival georganiseerd en daar kwamen groepen als Oasis en Faith No More optreden. De echte metalheads zakten dus niet meer naar Dessel af. Door het tegenvallende succes waren de organisatoren niet zeker over het organiseren van een elfde editie… 

Een gelijkaardige situatie zagen we toen bij de Midsummer Metal Meeting in Vosselaar. Dat evenement werd in een grote hal georganiseerd en groeide uit tot een waar succes. De indoor hal waarin het festival traditiegetrouw werd georganiseerd werd te klein waardoor de organisatoren moesten uitwijken naar een weide. Al snel bleek dat het organiseren van zo’n grote editie niet zo eenvoudig was en daardoor kwam de Midsummer Metal Meeting in contact met de in nood verkerende organisatoren van Graspop, die meer verstand hadden van het organiseren van grotere festivals in openlucht.

Internationaal festival

Beide festivals sloegen de handen in elkaar en dat leidde tot de eerste editie van de Graspop Metal Meeting. Voor de line-up werd iets afgeweken van het concept van Graspop en voor bands die families konden lokken, was er geen plaats meer. Het festival richtte zich volledig op metalheads en dat bleek een schot in de roos te zijn. Het eerste festival in 1996 lokte 10.000 bezoekers. Op de affiche stonden toen onder meer klinkende namen als Iron Maiden, Channel Zero, Slayer, Life of Agony en Fear Factory. 

Sindsdien groeide de Graspop Metal Meeting uit tot een internationaal festival waar metalheads uit 90 verschillende landen heen trekken. Bovendien duurt het evenement intussen 4 dagen lang en komen gemiddeld 152.000 bezoekers naar de wei in Dessel. In 2014 kozen de organisatoren nogmaals voor een uitbreiding waardoor er inmiddels zes verschillende podia zijn.

Opnieuw Iron Maiden

Doorheen de jaren groeide het festival uit tot een vaste afspraak voor metalliefhebbers. Ook dit jaar komen terug heel wat grote bands naar de Graspop Metal Meeting. Op donderdag 16 juni komen onder meer Iron Maiden en Fleddy Melculy langs. Op vrijdag kunnen de bezoekers een show van Faith No More bekijken terwijl Judas Priest de wei op zaterdag uit zijn voegen doet barsten. Op zondag wordt het festival afgesloten met namen als Aerosmith, Deep Purple en Alice Cooper. 

Wil je meer weten over enkele artiesten die dit jaar optreden op de wei in Dessel? Lees hier meer over de eigenzinnige Alice Cooper. Meer informatie over de humoristische muziek van Fleddy Melculy lees je hier.

Tickets voor de Graspop Metal Meeting zijn te koop via deze website.

Beleef Graspop Metal Meeting live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 16 en 19 juni alle concerten terugvinden op Pickx.be van 20 uur tot middernacht! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top