Blik terug op de unieke prestaties van Marco Pantani dankzij deze documentaire

Films | Vierentwintig jaar geleden werd de wielerwereld ondergedompeld in een diepe rouw. Marco Pantani, de flamboyante Italiaanse wielrenner die als bijna enige kon wedijveren met Lance Armstrong, was overleden. Om zijn unieke wielerprestaties te herdenken, maakte James Erskine in 2015 een nieuwe documentaire. Die kan je vanaf 4 juni bekijken via Pickx Mix.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vierentwintig jaar geleden, in 1998, won de Italiaanse wielrenner Marco Pantani zowel de Tour de France als de Giro d’Italia. De wereld lag aan zijn voeten want hij was enkele jaren voordien stevig gecrasht en hij wist ondanks die zware val weerstand te bieden tegen de bijna onverslaanbare Lance Armstrong en Miguel Indurain, twee tenoren uit het toenmalige wielrennen. Maar Pantani raakte verslaafd aan het feestgedruis dat met zijn overwinningen gepaard ging en begon drugs te nemen. Hij hield er een verslaving aan over, zakte vervolgens diep weg en op 14 februari 2004 overleed de man op 34-jarige leeftijd aan een overdosis drugs. In de documentaire ‘Pantani: The Accidental Death of a Cyclist’ blikt regisseur en documentairemaker James Erskine terug op de uitzonderlijke carrière van Pantani die heel wat hoogtes, maar ook enkele laagtes, heeft gekend.

Erskine baseerde zich voor de documentaire op de Pantani-biografie van journalist Matt Rendell. Die was voor zijn boek in verschillende sportarchieven gedoken en kon ook de vrienden en familie van Pantani strikken om over het leven van de overleden wielrenner te babbelen. Erskine laat Rendell zijn bevindingen delen, maar voert ook collega-journalist Richard Williams op om de knalprestaties van Marco Pantani te duiden. Samen verwijzen ze ook naar de vele dopingschandalen die de wielerwereld rond de eeuwwisseling teisterden.

Boodschap in titel

De documentaire bevat nooit eerder vertoonde archiefbeelden die afgewisseld worden met getuigenissen van kennissen, vrienden en familieleden van Pantani. Erskine draaide ook nieuwe sfeerbeelden op de verschillende bergpassen waar Pantani tijdens zijn carrière op schitterde. Hij brengt met de documentaire hulde aan de overleden wielrenner, maar verstopte er ook een niet mis te verstane boodschap in. De boodschap zit in de titel vervat: ‘Pantani: The Accidental Death of a Cyclist’. Die verwijst immers naar het toneelstuk ‘Accidental Death of an Anarchist’ dat in 1970 door de Italiaanse toneelschrijver Dario Fo werd bedacht. In dit toneelstuk zien we hoe meerdere mensen verantwoordelijk zijn voor de dood van een enkele persoon, maar ook hoe niemand de verantwoordelijk daar voor opneemt.

Ben jij benieuwd hoe het leven van Marco Pantani eruit zag vlak voor zijn dood? ‘Pantani: The Accidental Death of a Cyclist’ is vanaf 4 juni beschikbaar via Pickx Mix en vanaf 29 juni te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Probeer Pickx Mix nu één maand gratis uit. Daarna betaal je voor deze tv-optie 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top