Een eeuw geleden zag Judy Garland het levenslicht: portret van een filmicoon

Films | Dag op dag honderd jaar geleden werd met Judy Garland één van de grootste filmiconen van de 20ste eeuw geboren in een slaperig stadje in Minnesota nabij de Mississippi. De tweevoudig Oscargenomineerde actrice schoot als een komeet richting Hollywoodfirmament, om minder dan een halve eeuw later op tragische wijze uit te doven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Garland werd ontdekt door MGM-medeoprichter Louis B. Mayer toen ze pas 13 was. Mayer hoorde haar zingen in het vaudevilletheater en was zo betoverd door haar stem dat hij niet eens de moeite nam om na te gaan of ze wel kon acteren. Op haar 14de, toen ze haar eerste filmrol te pakken kreeg, werd ze meteen op dieet gezet. De studiobonzen vonden haar 'een vet varken met vlechtjes'.

Toen ze zich op 18-jarige leeftijd verloofde met haar eerste echtgenoot woog ze 49 kg. Om op gewicht te blijven zette de studio haar op een streng dieet van kippensoep, zwarte koffie en 80 sigaretten per dag. Bovendien moest ze om de vier uur eetlustremmers nemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze een eetstoornis ontwikkelde en verslaafd geraakte aan pillen en alcohol.

'The Wizard of Oz'

In 1939 kende Garland, toen 17, haar moment de gloire met haar hoofdrol in de musicalfilm ‘The Wizard of Oz’. Wanneer een tornado door Kansas raast, worden Dorothy (Garland) en haar hond Toto in hun huis meegenomen naar het magische land van Oz. Ze volgen de Gele Stenen Weg naar Smaragd-Stad om de Tovenaar te ontmoeten, en onderweg kruisen hun wegen met een Vogelverschrikker die hersenen nodig heeft, een Tinnen Man die een hart mist en een Laffe Leeuw die moed wil. De tovenaar vraagt de groep hem de bezem van de Boze Heks van het Westen te brengen om zijn hulp te verdienen.

Garland schitterde later nog in films als ‘Meet Me in St. Louis’, ‘The Harvey Girls’, ‘A Star is Born’ en ‘Judgment at Nuremberg’ en kreeg haar eigen televisieshow ‘The Judy Garland Show’. Met haar hoofdrol in ‘A Star is Born’ werd ze genomineerd voor een Oscar en won ze een Golden Globe, en ook met haar bijrol in ‘Judgment at Nuremberg’ verdiende ze een Oscarnominatie.

Tijdens de opnamen van ‘Meet Me in St. Louis’ sloeg de vonk over tussen Garland en de Amerikaanse regisseur Vincente Minnelli. Het paar trouwde in juni 1945. Uit dat huwelijk werd op 12 maart 1946 dochter Liza geboren, die later in navolging van haar moeder zou uitgroeien tot een succesvolle actrice. In juni 1947 ondernam Garland een mislukte zelfmoordpoging nadat ze een zenuwinzinking had gekregen op de set van ‘The Pirate’. Nauwelijks 25 was ze toen, en ondanks haar wereldwijde roem had ze haar demonen niet onder controle. Drie jaar later probeerde ze zich nog eens van het leven te beroven door zich de keel door te snijden met een stuk glas. Ook toen kon ze op het nippertje gered worden. In 1951 scheidde ze van Minnelli.

Op haar 37ste werd ze invalide verklaard na de diagnose van acute hepatitis. Volgens de artsen had ze nog vijf jaar te leven en zou ze nooit meer kunnen zingen. In augustus 1960 keerde ze echter terug op de planken. 

Drankmisbruik

Anno 1967 stond de carrière van Garland op een laag pitje door haar drankmisbruik. Bovendien had ze een uitstaande schuld van ongeveer een half miljoen dollar, waarvan een aanzienlijk deel bij de federale belastingsdienst IRS door wanbeheer van haar voormalige managers. De IRS legde beslag op haar huis in Brentwood, Los Angeles, haar platencontract met Capitol Records en alle andere zakelijke transacties waar ze geld aan kon verdienen.

Datzelfde jaar werd ze ontslagen toen ze in de film ‘Valley of the Dolls’ had moeten opdraven. Naar verluidt was haar overmatig alcoholgebruik de boosdoener. Ze keerde terug naar het podium en werkte haar laatste Amerikaanse optredens af in juli 1967, met haar kinderen Lorna en Joey Luft. Op de slotavond legden federale belastingagenten beslag op het grootste deel van haar inkomsten.

Berooid trok Garland naar Londen voor een reeks uitverkochte theatershows om zo geld in het laatje te brengen. Maar ook daar liep het al snel fout. Garland leefde al sinds haar tijd als kindster op medicijnen, kampte met eetproblemen, een alcoholprobleem en faalangst. Op het podium zong ze de ene keer de sterren van de hemel, andere keren schold ze haar publiek de huid vol.

Begin 1969 was Garlands gezondheid fel verslechterd. Haar laatste concertoptreden vond plaats in Kopenhagen in maart 1969. Nadat de scheiding van haar vierde echtgenoot, de acteur Mark Herron, op 11 februari was afgerond, stapte ze op 15 maart met haar vijfde en laatste echtgenoot, muzikant en nachtclubeigenaar Mickey Deans, in het huwelijksbootje. Ze ontmoette hem toen hij drugs kwam leveren in een hotel. Amper drie maanden later werd haar verslaving aan barbituraten haar fataal: ze overleed aan een overdosis.

The Wizard Of Oz’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top