Lorena Ramírez: een langeafstandloopster die iedereen voorbijsnelt op sandalen

Sport | In 2017 vielen de monden in de internationale atletiekwereld collectief open en dat kwam door de Mexicaanse langeafstandloopster Lorena Ramírez die dat jaar de loopwedstrijd Cerro Rojo Ultra Trail in Mexico won. Op zich niets gek, zou je denken, ware het niet dat Hernández de 50-kilometer lange wedstrijd had gelopen in traditionele klederdracht én met traditionele sandalen.

Door Pickx

Deel dit nieuwsMaría Lorena Ramírez Hernández is geboren op 1 januari 1997 in de Tahamuri-stam in het noorden van Mexico. Deze stam is honderden jaren oud en trekt al eeuwenlang op nomadische wijze doorheen het bergachtige noorden van Mexico. Ze hebben een traditionele levenswijze waarin aan landbouw en veeteelt wordt gedaan. De Tahamuri staan bekend als uitstekende langeafstandslopers en dat komt omdat ze de kilometers lange afstanden tussen hun dorpen vaak te voet afleggen. Deze afstanden bedragen vaak honderden kilometers en om deze te overbruggen werden zowel bergpassen als diepe kraters aangedaan.

De Tahamuri blijven in deze moderne tijden vasthouden aan hun traditionele klederdracht en dat blijkt ook uit de deelnames van Lorena Ramírez aan de moderne langeafstandswedstrijden zoals de Cerro Rojo Ultra Trail in Mexico. Daar verscheen ze in 2017 in prachtige uitgedoste traditionele klederdracht én zonder sportschoenen aan de start. Ramírez had, in tegenstelling tot de andere deelnemers, enkel haar traditionele sandalen (huaraches) aangetrokken om de wedstrijd uit te lopen. Ze won die vijftig kilometer lange uitputtingsslag in 7 uur en 20 minuten.

Fenomeen in de atletiekwereld

In 2018 nam ze het vliegtuig naar het Spaanse Tenerife. Daar zou ze als eerste van de Tahamuri-stam in Europa een 100-kilometer lange loopwedstrijd lopen en het opnemen tegen duizenden andere renners uit de wereld. Ramírez verscheen opnieuw aan de start in haar traditionele klederdracht en sandalen en bereikte de derde plaats in haar categorie van senior-renners. Ze werd mede hierdoor al gauw een fenomeen in de sportwereld en werd gevraagd om op de cover van het Mexicaanse Vogue te staan. Dat deed ze want ze wil de noden van haar lokale stam onder de wereldwijde aandacht brengen. De journalisten vlogen haar ook om de oren en stelden zich luidop de vraag waarom Ramírez geen moderne sportkledij wil aantrekken. Dat komt volgens haar omdat haar klederdracht een symbool is van haar stam en die staat volgens haar symbool voor nooit opgeven. Dat is een attitude die ze nooit zal verloochenen.

Dat blijkt ook uit de Netflix-documentaire 'Lorena, Light-Footed Woman’ die in 2017 werd ingeblikt. Daarin vertelt documentairemaker Juan Carlos Rulfo het verhaal van Ramirez en wordt er ingezoomd op de rol en invloed van haar stam en haar familie op haar sportcarrière. Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat haar vader, haar broer en twee zussen ook heel wat ervaring hebben met het langeafstandslopen.

In 2019 nam Ramírez mee aan haar eerste loopwedstrijd in de Verenigde Staten, de halve marathon van Oklahoma City. Daar eindigde ze op de negentiende plaats. Volgens kenners kan Ramírez veel beter dan die negentiende plaats en was het parcours te kort om haar kwaliteiten in de verf te zetten. Ze droeg toen voor het eerst sportschoenen maar daar wou ze achteraf niets meer van weten. “Ik voel me beter in mijn sandalen”, vertelde ze. “Als ik loop met sportschoenen, voelt het aan alsof ik elk moment kan vallen”, aldus de 27-jarige atlete. We zijn benieuwd of Hernandez of de komende jaren nog steeds zo'n grote indruk blijft maken.

Andermaal, in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top