Wat heeft het leven in petto voor de jarige Liam Neeson (70)?

Films | Vandaag mag Liam Neeson maar liefst zeventig kaarsjes uitblazen en ondanks zijn hogere leeftijd is de Noord-Ierse acteur nog lang niet uitgeteld. Wat hij in zijn leven al heeft uitgespookt, en wat er nog op het programma staat, lees je in dit artikel van Proximus Pickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Liam Neeson is op 7 juni 1952 geboren in het Noord-Ierse stadje Ballymena. Hij groeide op in een katholiek nest en ging vaak met zijn ouders naar de mis. Tijdens zijn jeugd waren er heel wat schermutselingen in Noord-Ierland, maar gelukkig kon de jonge Liam Neeson die periode veilig doorkomen door onder andere mee te helpen op de boerderij van zijn oom.

Neeson was amper elf jaar toen hij voor het eerst acteerde. Hij deed dat omdat hij indruk wou maken op een meisje dat hij leuk vond, maar wist niet dat daar de kiem werd gelegd voor zijn latere professionele carrière. Hij deed ook aan sport, meer bepaald het boksen. Hij deed van zijn elfde tot en met zijn zeventiende jaar professionele wedstrijden en droomde er zelfs even van om een van de grootste boksers aller tijden te worden.

Na het boksen, ging Neeson naar de Queens University van Belfast. Daar zou hij computerwetenschappen studeren, maar al gauw bleek dat deze studierichting niets voor hem was. Hij stopte met school, ging in een fabriek werken en bedacht daar het plan om opnieuw te gaan acteren. Deze keer was er geen meisje in het spel.

Relatie met Helen Mirren

Hij schreef zich in bij de Belfast Lyric Players en daar vond Neeson het plezier in acteren terug. Hij stond voornamelijk op het podium maar speelde ook mee in films. In de allereerste film die hij speelde, ‘Pilgrim's Progress’ (1978), draafde hij op als Jezus Christus. Kort na zijn acteeravonturen in Belfast, trok hij naar Dublin, naar het Abbey Theater. Daar liep hij filmregisseur John Boorman tegen het lijf. Die was op zoek naar een talentvolle acteur voor zijn film ‘Excalibur’ (1981) en zag in Neeson de geknipte acteur om de rol van Gawain te spelen. Dat is een van de ridders van Orde van de Ronde Tafel.

Neeson kwam ook Helen Mirren tegen op de set van ‘Excalibur’ en de twee werden verliefd op elkaar. De relatie duurde vier jaar lang en in die tijd bleef Neeson naarstig verder werken aan zijn carrière. Hij speelde achtereenvolgens in heel wat spannende films zoals ‘The Mission’ (1986), ‘A Prayer for the Dying’ (1987) en ‘Suspect’ (1987). In 1993 kwam Neesons grote doorbraak met zijn rol als Oskar Schindler in ‘Schindler’s List’. Neeson sleepte met die rol een Oscarnominatie in de wacht en dat zorgde ervoor dat Hollywood sindsdien aan zijn voeten lag.

De man speelde gedurende de jaren negentig enkel nog in films waar hij echt zin in had, en nam enkel nog deel aan projecten die hem nauw aan het hart lagen. In 1993 ontmoette hij zijn vrouw Natasha Richardson en besloot Neeson om een stapje terug te zetten. De hectische levensstijl in Hollywood was niets voor hem, klonk het.

Ook actierollen

Toch zagen we Neeson nog in heel wat films opdraven. Zoals ‘Star Wars Episode II: Attack of the Clones’ (2002), ‘K19: The Widowmaker’ (2002), ‘Gangs of New York’ (2002), ‘Love Actually’(2003), ‘Kingdom of Heaven’(2005), ‘Batman Begins’ (2005), ‘De Kronieken van Narnia’ 2005 en ‘Taken’ (2008). Die laatste film deed heel wat producers in Hollywood inzien dat Neeson ook de meest stevige actierollen aankan.

In 2009 kwam de vrouw van Liam Neeson helaas te overlijden na een ski-ongeval. De acteur zat toen in zak en as en moest zich tegelijkertijd ontfermen over zijn twee zonen. Met die zonen had Neeson volgens de Britse pers zijn handen vol. Soms miste Neeson naar verluidt iemand om tegen te ventileren als zijn twee zonen het weer eens te bont hadden gemaakt.

Liam bleef een graag geziene gast in Hollywood. Hij probeerde de dood van zijn vrouw te verwerken door de draad van het leven weer op te pikken en mee te spelen in Hollywoodfilms. Zo was hij de afgelopen tien jaar onder andere te zien in films zoals ‘The Grey’ (2012), ‘Taken 2’ (2012), ‘Anchorman 2: The Legend Continues’ (2013), ‘The Lego Movie’ (2014), ‘Taken 3’ (2014), ‘The Ballad of Buster Scruggs’ (2018), en ‘Made in Italy’ (2020).

In ‘Made in Italy’ speelt Liam Neeson aan de zijde van zijn zoon Michéal Richardson. De film gaat over een man die na het overlijden van zijn vrouw de band met zijn zoon probeert te herstellen. Niemand weet wat de toekomst nog in petto heeft voor de zeventigjarige Neeson. Vast staat wel dat de acteur nog regelmatig op de planken zal staan. Hij liet zich tegenover de Amerikaanse pers ontvallen dat hij graag opnieuw in een theatervoorstelling wil schitteren en uitkijkt naar de artistieke vrijheid die hij daar geniet. We zijn dan ook zeer benieuwd of Neeson ook deze droom in vervulling zal zien gaan.

‘Made in Italy’, 'Batman Begins' en 'Love Actually' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Ontdek ‘Taken’ en 'Unknown' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top