Sterallures: hoe drugs een einde maakte aan het basketbalsprookje van Len Bias

Sport | Op donderdag 19 juni 1986 zakte de Amerikaanse basketbalwereld weg in een diepe rouw. Het 22-jarige supertalent Leonard Bias overleed toen ten gevolge van drugs en dat bracht een schokgolf teweeg over het hele land. Die familie van Bias, zijn vrienden en studiegenoten bleven verslagen achter want de jonge Bias had alles voor het grijpen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 8 juni 1986 brak er een volksfeest uit in de straten van de Amerikaanse stad Boston. Boston Celtics, had immmers voor de zestiende keer in hun geschiedenis de NBA gewonnen en dit dankzij knalprestaties van Larry Bird, Bill Walton en Jerry Sichting. De Celtics stonden dat jaar te boek als hét beste team uit de competitie dankzij 40 gewonnen thuiswedstrijden tijdens het reguliere seizoen. De toenmalige coach van Boston, K.C. Jones, had wonderen verricht maar wist dat hij niet over de allerbeste speler uit de NBA beschikte. Die luisterde volgens kenners en critici nog steeds naar de naam ‘Michael Jordan’. En dus moest er dringend naar nieuw talent naar gezocht worden.

De scouts van de Celtics hadden K.C. Jones al uitgebreid geïnformeerd over een jonge basketbalspeler van de Universiteit van Maryland, genaamd Leonard Bias. Die was al tweemaal, in 1985 en 1986, tot speler van het jaar in de lokale competitie van zijn universiteitsclub verkozen, de Atlantic Coast Conference. Hij werd in 1985 en 1986 ook opgenomen in het All America-team. Dat is een team van de beste spelers uit de jeugdreeksen, samengesteld door de media en kenners. De scouts zagen in Leonard Bias een uitzonderlijk getalenteerde forward die over heel wat groeimarge beschikte. Dat bleek ook uit zijn cijfers want Bias maakte tijdens zijn eerste seizoen gemiddeld 7,1 punten per wedstrijd voor zijn team. Tijdens zijn tweede seizoen waren dat al plots 15,3 punten per wedstrijd, tijdens zijn derde jaargang 18,9 en tijdens zijn vierde jaargang al gauw 23,2 punten.

Hartstilstand

Tijdens de NBA Draft van 1986 mochten de Celtics als tweede basketbalfranchise een jong talent uitkiezen om aan hun team toe te voegen en ze kozen voor, hoe raadt u het, Leonard Bias. Bias was in de wolken met de uitkomst van de NBA Draft en stelde aan de aanwezige pers dat zijn jongensdroom was uitgekomen. Hij had zelfs al een pet op met daarop de ‘C’ van de Celtics. Maar de droom van Bias sloeg al gauw om in een dodelijke nachtmerrie. De jonge speler keerde kort na de NBA Draft terug naar huis om daar afscheid te nemen van zijn leven op de universiteit. Hij besloot nog een allerlaatste keer door te zakken met enkele van zijn studiegenoten en nam die avond ook drugs. Die drugs veroorzaakte een hartstilstand waardoor de 22-jarige jongeman helaas kwam te overlijden.

Het overlijden van Bias bracht een schokgolf in de Verenigde Staten teweeg. Er werd een gerechtelijk onderzoek geopend en de Amerikaanse politiek voerde zelfs een nieuwe anti-drugswet in met zeer strenge straffen. De ouders van Bias waren compleet verslagen, net als al zijn vrienden, familie en studiegenoten. Zij zagen een jonge getalenteerde goedlachse jongeman heengaan die net op het punt stond om te gaan schitteren op het hoogste podium, dat van de NBA.

Ben je fan van deze reeks? Lees dan hier hoe NFL-ster Steven Gleason een held werd in New Orleans.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top