Zbigniew Boniek: de beul van de Rode Duivels op het WK 1982

Sport | Polen wordt in de Nations League de volgende tegenstander van België. Het onderling duel moet bij één ex-Rode Duivel steevast slechte herinneringen oproepen. Op het WK van 1982 beleefde Theo Custers een ware nachtmerrie tegen de wit-roden. Met Zbigniew Boniek als de kwelgeest van dienst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het wereldkampioenschap voetbal van 1982 trok naar Spanje en zou op een bijzonder mythische manier starten voor onze Rode Duivels. België werd namelijk ingedeeld in groep 3 met Hongarije, El Salvador en wereldkampioen Argentinië. Op de koop toe mochten onze Rode Duivels het WK openen tegen Diego Maradona en co in Camp Nou. De thuishaven van FC Barcelona werd even omgedoopt tot een blauw-witte muur, gezien het feit dat vlak voor het WK Maradona een contract had ondertekend bij Barcelona.

De Belgen streden echter dapper als ware Galliërs en wisten het Argentijnse feestje te verpesten. Erwin Vandenbergh tekende voor de enige goal in de match. De ophefmakende zege inspireerde de Rode Duivels echter niet tot nieuwe glansprestaties. Tegen voetbaldwerg El Salvador werd er met amper 1-0 gewonnen, terwijl er met de hakken over de sloot een gelijkspel werd gehaald tegen Hongarije. België plaatste zich hierdoor voor de volgende fase op het WK. Dat werd geen knock-outsysteem zoals we het nu kennen, maar een extra groepsfase.

Hattrick

Daarin wachtten Polen en de Sovjet-Unie. De Belgen moesten het hierin doen zonder Eric Gerets en Jean-Marie Pfaff. Beide Rode Duivels botsten tegen elkaar in de partij tegen Hongarije en raakten hierdoor geblesseerd. Bondscoach Guy Thys opteerde ervoor om Theo Custers, op dat moment keeper bij Espanyol, in doel te zetten. Het zou de laatste cap worden voor de doelman met de weelderige haardos.

België werd op 28 juni 1982 in de vernieling gespeeld door de Polen. Nota bene in Camp Nou, het stadion waar onze Rode Duivels zo’n goede herinneringen aan hadden. Eén man belichaamde de Poolse triomftocht, met name Zbigniew Boniek. De aanvaller scoorde een hattrick en versierde met zijn prestaties op het WK een toptransfer naar Juventus.

De partij tegen Polen werd de tiende interland voor Custers, maar het was meteen ook zijn laatste cap voor de Rode Duivels. Custers werd namelijk in de pers afgemaakt na de collectieve wanprestatie tegen Polen. “Ik kreeg vijf ballen te verwerken”, herinnert Custers zich. “Ik pakte er één, een andere strandde op de paal en dan was het nog drie keer raak. Driemaal Boniek.”

In de steek gelaten

Het hele land buitelde over Custers heen. “Ik beging de vergissing toe te geven dat ik in de fout ging bij het tweede doelpunt”, vertelt hij. “De critici zagen hun kans schoon en maakten me helemaal af. De vraag werd gesteld wat ik in de selectie te zoeken had. Terwijl ik in het net afgelopen seizoen samen met de Deen Alan Simonsen tot de beste buitenlander in de Spaanse competitie was uitgeroepen.''

Custers werd naar eigen zeggen door een aantal ploegmaats in de steek gelaten, maar heeft nooit namen genoemd. “Niet iedereen heeft zich toen even professioneel voorbereid. Na de zege in de openingsmatch tegen Argentinië was voor sommige jongens het WK al geslaagd. De ploeg geloofde ook dat we bijna niet meer te kloppen waren. Polen werd onderschat. Ik hoorde in de hele voorbereiding geen vijf keer de naam Boniek noemen. We lieten Grzergorz Lato fladderen alsof we nog nooit van hem gehoord hadden. Hij speelde nochtans bij Lokeren”, aldus Custers.

Nadien nam Boniek zelf het nog op voor Custers. “Die doelman, Custers, herinner ik me: rode haren, heel dynamisch. Ik vond het een goede keeper. Echt waar. Ik heb achteraf vernomen dat de wedstrijd tegen ons zijn laatste interland betekende en dat spijt me wel enigszins. Volgens mij treft hem geen enkele schuld. Welke van de drie goals had hij kunnen pareren? De eerste of de tweede? Neen. De derde? Ook niet. Ik geef het je op een blaadje: met Pfaff in doel was het ook 0-3 geweest”, aldus de Pool.

Bekijk hieronder nog eens hoe Boniek de Belgen in de vernieling speelde op het WK van 1982.

Herpakken de Belgen zich tegen Polen na de blamage tegen Nederland? Bekijk België - Polen op woensdag 8 juni om 20u25 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top