Artiest van de week: Sunday Charmers en hun nieuw album, ‘Delusional’

Muziek |

Juni begint met fijn nieuws voor de Sunday Charmers. De Brusselse band releaset haar nieuwe studioalbum. Twaalf nieuwe nummers naderen uw oren, bezwangerd met zachte maar psychedelische melancholie. De frontman en gitarist Etienne Donnet had een uurtje over voor Proximus Pickx. Wij luisterden en noteerden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Etienne! Gefeliciteerd met de release van het nieuwe album! Voor we gaan praten over nieuwe nummers, willen we eerst eens terugkomen op het ontstaan van de Sunday Charmers. Hoe is het voor jullie allemaal begonnen? 

Etienne Donnet: “Sunday Charmers was vanaf het begin mijn broer Florian op de bas en ik. Florian en ik zijn heel close. We zijn eigenlijk met de groep gestart als een mop om ons in de plaats te kunnen zetten van die personages, die ‘zondagse verleiders’. We namen het zeker niet serieus. Na enkele jaren van muziek maken als band, en daarnaast ook ieder alleen, wilden we muziek maken op een manier die complexloos maar wel serieus is. Daarom kozen we om muziek te produceren die best frontaal, groovy en dansbaar is. Andere muzikanten zijn er bijgekomen, vandaag zijn we met vier.” 

Hoe zou jij jullie muziek beschrijven? Je kan er namelijk veel in terugvinden: pop, rock, soul, rnb, …

E.D.: “Etiketten plakken is altijd moeilijk he! (Lacht) Eigenlijk zijn we langs verschillende stadia gepasseerd. Voor dit album brachten we een EP uit met enkele nummers die eerder rnb waren. Op één van onze nummers, ‘My Opponent’ (met Tanaë, nvdr), spelen we veel meer rock. Als ik onze stijl zou moeten beschrijven in mijn eigen woorden, zou ik moeten gaan voor een gemengde stijl: we maken melancholische groovy muziek. We brengen dingen uit die eerder passen in soul maar dan zo direct zijn dat het rock zou kunnen zijn, of met zoveel ritme en groove dat het funk moet zijn. Volgens mij is ‘groove’ het beste woord om ons te beschrijven maar dan met een duidelijke emotionele touch."

Op 3 juni kwam jullie tweede studioalbum uit. Zoals bij vele artiesten tegenwoordig is de plaat gemaakt tijdens de coronacrisis. Voor velen van hen was dat toch ook een inspirerende periode. Was dat bij jullie ook zo?

E.D.: “Ja, absoluut. Ik weet dat er artiesten zijn die moeite hadden met inspiratie te vinden tijdens de crisis omdat we minder dingen meemaakten. Bij mij was het omgekeerd, het heeft mij gedwongen tot een diepe introspectie, zowel op persoonlijk vlak als muzikaal. Ik voelde dat ik op een scharniermoment gekomen was en vroeg me af wat ik wou doen, wat ik nog wou vertellen. Met dit album heb ik voor de eerste keer het gevoel dat ik mijn hart op tafel heb kunnen gooien, mijn ziel heb kunnen luchten en iets heb proberen maken dat iedereen aanspreekt. Dat is ook muziek, een specifieke ervaring vastpakken om er iets universeels van te maken. De lockdowns hebben mij als muzikant wat gedwongen tot die interne zoektocht.” 

Trouwens, jullie beschrijven de plaat als een ‘conceptalbum’, met een rode draad. Leg uit?

E.D.: “We hebben vooral minder barrières opgeworpen. We hadden zin om deel uit te maken van iets georganiseerds en zo compleet mogelijk te zijn. Sommige nummers zijn naar het maximum van hun potentieel geduwd. We hebben meer dingen gedurfd, zijn niet gestopt bij een ‘leuke melodie’. In ‘Delusional’ bijvoorbeeld, is het de bedoeling om de overgang naar een andere staat van 'zijn' te tonen. We wilden iets maken dat eerlijk was op muzikaal vlak, en nog meer authentiek. Ja, we zijn zoekende, maar we zijn ergens geëindigd waar we volwassener zijn geworden, zowel als muzikanten als persoonlijk.” 

Jullie bracht jullie eerste album, ‘Evening Dawn’, uit in 2018. Welke evolutie zie je, vergeleken met deze plaat?

E.D.: Ons eerste album was meer openhartig, zonder al te veel reflectie. Op productioneel en compositievlak was het ook meer frontaal. We leunden op een samenspel van gitaar, drum en bas, zonder franjes toe te voegen. Je kan zeggen dat het meer gestript was. Op dit album hebben we net geëxperimenteerd, vooral op het vlak van klanken. We hebben nu een keyboard toegevoegd aan ons geluid, om een eerder kosmisch effect à la jaren 80 te hebben. Dat geeft het iets zweverig, bijna psychedelisch, met een nostalgisch kantje. Dat was er zeker niet bij op onze eerste nummers.”

‘Delusional’ hebben jullie aangekondigd met drie singles: ‘Let Down’, ‘Know You Will’ en ‘Ici, Le Temps’. Waarom net die drie?

E.D.: “Dat is altijd een beetje strategisch, he. We hebben naar het advies van mensen die ons kennen en echte kenners geluisterd. ‘Let Down’ is het openingsnummer van het album dus dat moest echt de aandacht trekken. Het is echt volledig afgewerkt, want we hebben er heel lang aan gewerkt: normaal gezien moest het op onze laatste EP uitgebracht zijn. We zijn er blijven aan werken, nu hebben we er als laatste nog een keyboard aan toegevoegd, bijvoorbeeld. Het was eigenlijk pure logica om ‘Let Down’ uit te brengen als single. Trouwens, het heeft het ook niet slecht gedaan op radio, dus wij zijn content.”

Op het moment van dit interview moet het album natuurlijk nog uitkomen. Hoe voel je je daarbij? 

E.D.: “Heel erg enthousiast en trots! We hebben dit album twee jaar ‘gepamperd’. Het is bijna als bevallen van een kind, zeggen veel artiesten. Je voelt tegelijk een soort pijn en een soort groot enthousiasme. En ook opluchting, eens het uit zal zijn. We hopen vooral dat het goed ontvangen, begrepen en beluisterd zal worden. We hebben echt alles gegeven op dit album.”

Na deze release, wat zijn de volgende projecten?

E.D.: “Momenteel focussen we nog op het release-event van het album, een live concert dat we op 16 juni gaan spelen in het Koninklijk Circus. Er is nog niets officieel maar we zijn ook aan het werk aan een kleine Belgische tour in de herfst. We gaan binnenkort op podium staan en als ik nog maar één ding mag zeggen is het ‘kom zeker kijken!’ Het is de beste manier om ons te leren kennen. We hebben ook een nieuwe liveshow in elkaar gestoken, opnieuw met heel ons hart.”

Luister hieronder verder naar Sunday Charmers!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top