Moeten we alarm slaan na het debacle van de Rode Duivels tegen Nederland?

Rode Duivels | België ging vrijdag onderuit tegen Nederland op de eerste speeldag van de Nations League. De Rode Duivels werden gedomineerd op alle delen van het veld en leken machteloos tegen de noorderburen. Moeten we ons enkele maanden voor de start van het WK in Qatar zorgen beginnen maken over de staat van ons elftal?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een ferme klap, alleen zo kan je het verlies tegen Nederland omschrijven. Ook bondscoach Roberto Martinez deelde die mening na de match van vrijdagavond in het Koning Boudewijnstadion. Onze landgenoten verloren zwaar met 1-4 in de 128e derby tegen Nederland en speelden nooit een rol van betekenis. Na het eerste kwartier waarin beide ploegen elkaars spel verkenden, nam Oranje de bovenhand in de rest van de match. Na een eerste doelpunt van Bergwijn voor de rust wisten zijn ploegmakkers net na de pauze maar liefst drie keer te scoren in een kwartier tijd. Memphis Depay maakte er twee, Denzel Dumfries gaf de Rode Duivels de genadeslag.

Te doorzichtig systeem?

België, dat de hele wedstrijd niet in het stuk voorkwam, kon de pijn van het verlies pas in de laatste minuut van de match een beetje verlichten. Na de wissel waarbij Michy Batshuayi het veld betrad, kon hij snel een eerste doelpunt maken. Helaas bleef het daarbij en leed ons land zijn grootste nederlaag in een wedstrijd tegen Nederland. De laatste keer dat we met zo’n groot verschil verloren, dateerde van een 0-3 in december 1996. De late goal van Batshuayi redde de nationale ploeg van een zwaarste nederlaag sinds 2009. De slechte prestatie van de Duivels roept heel wat vragen op en bevestigt sommige meningen die voor het eerst ter sprake kwamen sinds het Europees Kampioenschap. Ook toen werd namelijk heel wat meer verwacht van de Rode Duivels.

Een van die aspecten is de verdediging van onze landgenoten. Die riep vrijdagavond opnieuw heel wat vragen op en lijdt onder een gebrek aan leidersfiguur. Het collectief in de verdediging had geen antwoord op de aanval van de Nederlanders die te vaak gebruik konden maken van de open ruimte tussen de verschillende verdedigers. Datzelfde probleem zagen we ook al terug in de wedstrijd tegen Italië op het EK. Ook zij maakten gretig gebruik van de gaten in onze verdediging. Maar helaas blijft het daar niet bij, want ook in de aanval komen onze landgenoten helaas tekort.

Is het spel van Roberto Martinez stilaan uitgeblust? Na bijna zes jaar kunnen tegenstanders de tactiek van onze landgenoten misschien te snel de baas? Zeker tegen grotere naties komen we steeds vaker tekort. Na de wedstrijd zei de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal dat hij zijn spel aanpaste aan de tactiek van de Belgen. Het resultaat was natuurlijk dat zijn team onze spelers zonder veel problemen kon domineren. We kunnen stellen wat de Duivels er eigenlijk niet aan te pas kwamen.

Te vermoeid na druk seizoen?

Deze nederlaag zal ongetwijfeld zijn sporen achterlaten. Maar we mogen hun prestatie ook niet alleen beoordelen op basis van deze wedstrijd. Terwijl Oranje vooral gemotiveerd was omdat ze wilden laten zien dat ze als natie terug op het hoogste niveau kunnen meespelen, dromen de Belgen wellicht meer van een beetje rust na een druk en lang seizoen. Hoe dan ook is dit slechts een verzachtende omstandigheid en blijft de nederlaag erg pijnlijk. 

Het is voorlopig moeilijk om na te gaan hoe Roberto Martinez een antwoord kan bieden op het probleem van de Rode Duivels. De Catalaan toont zich weliswaar koelbloedig en blijft ondanks de tegenvallende prestaties rustig. “Dit is misschien het resultaat dat we nodig hadden om wakker geschud te worden”, vertelde hij achteraf. Om in de komende wedstrijden beter te doen, zal hij zijn troepen moeten proberen motiveren voor de wedstrijd van woensdag tegen Polen. Ook die wedstrijd wordt in eigen land gespeeld, nadien reizen de Duivels nog af naar Cardiff op 11 juni (20u45 uur) en vervolgens naar Polen, op 14 juni (20u45). Pas daarna krijgen de spelers een definitieve en verdiende rustpauze na het intensieve seizoen van 2021-2022. 

Volg de wedstrijd tussen België en Polen in de Nations League woensdag 8 juni live op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top