Remco Evenepoel krijgt stevige concurrentie in loodzware Ronde van Zwitserland

Sport | De komende editie van de Ronde van Zwitserland, die van 12 tot en met 19 juni wordt verreden, bestempelen de organisatoren als één van de zwaarste van de afgelopen jaren. Remco Evenepoel hoopt te schitteren in de aanloop naar de Vuelta.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Net als het Critérium du Dauphiné dient de Ronde van Zwitserland traditioneel als laatste voorbereiding op de Ronde van Frankrijk, die twee weken later op het programma staat. Elk jaar komen verschillende kleppers uit het peloton afgezakt naar de Zwitserse bergpassen om hun vormpeil te meten voor ze aan het grootste wielermonument deelnemen. Het parcours van deze 85e editie is loodzwaar. Illustratief: er staat slechts één etappe met minder dan 2.000 hoogtemeters en één tijdrit op het programma.

Een slopende editie

De openingsrit bestaat uit een heuvelachtige lus die vier keer rond de stad Küsnacht getrokken werd. De kandidaten voor de eindzege zullen van meet af aan alert moeten zijn. De volgende dag staat de tweede en langste etappe van de rittenkoers gepland: 199 kilometer, waarvan een fractie vlak.

Na nog een heuvelachtige etappe in de Jura, die zich leent tot ontsnappingen, zullen de sprinters proberen hun enige kans te grijpen in Brunnen – mits ze de laatste klim van de dag met de beste renners doorkomen. De vijfde etappe heeft het profiel van een klassieker en zou moeten uitdraaien op een afvalrace: een prooi voor de meest weerbare renners.

Op vrijdag wacht het peloton de koninginnenrit. De 179 kilometer van Locarno naar Moosalp omvat twee hors catégorie-klimmen en een aankomst op de top. De beproeving zal naar verwachting leiden tot de eerste kloven in het algemeen klassement. De zevende en laatste etappe, met ditmaal in Malbun een nieuwe aankomst op de top, heeft een soortgelijk profiel als die van de dag voordien, maar belooft iets minder zwaar te worden.

De Vuelta in het achterhoofd

Op zondag zal een vrij vlakke tijdrit van 25 kilometer rond Vaduz het eindklassement in een definitieve plooi leggen. Dit tot vreugde van een zekere Remco Evenepoel, een groot tijdritspecialist die van de Ronde van Zwitserland zijn doelstelling heeft gemaakt in juni, samen met de Belgische kampioenschappen.

Evenepoel knoopte de laatste tijd weer aan met zijn beste vorm, zoals hij liet zien in de Ronde van Noorwegen en, een maand geleden, met zijn demonstratie in Luik-Bastenaken-Luik. De Brabantse renner koestert dan ook serieuze ambities in Zwitserland. "Ik wil daar een goed resultaat neerzetten", verklaarde hij aan de pers. "Op mijn trainingskamp in Spanje heb ik kunnen trainen in de bergen, op lange en moeilijke beklimmingen, om me voor te bereiden op de Ronde van Zwitserland en later op de Vuelta.

De afsluitende tijdrit biedt hem de mogelijkheid om meer afwachtend te koersen, maar hij zal nog steeds de beste klimmers moeten volgen. "Als het niet lukt zal dat jammer zijn, maar ik zal het tenminste geprobeerd hebben. Als ik de kans krijg om te winnen laat ik die niet glippen. Ik ga nog een keer op stage voor de Ronde van Spanje (19 augustus - 11 september), om in de beste vorm aan de start te staan. Ik zal het antwoord hebben op eventuele vragen die in Zwitserland rijzen.” In Zwitserland zal Evenepoel het moeten opnemen tegen zwaargewichten als Aleksandr Vlasov, Adam Yates, Daniel Felipe Martínez en Mikel Landa.

De kalender voor de live-uitzendingen van de Ronde van Zwitserland:

  • Etappe 1 (12 juni): 15u35 - 18u00
  • Etappe 2 (13 juni): 15u35 - 18u00
  • Etappe 3 (14 juni): 15u35 - 18u00
  • Etappe 4 (15 juni): 15u35 - 18u00
  • Etappe 5 (16 juni): 15u35 - 18u00
  • Etappe 6 (17 juni): 14u10 - 17u00
  • Etappe 7 (18 juni): 13u25 - 17u00
  • Etappe 8 (19 juni): 14u15 - 17u00

Volg de Ronde van Zwitserland elke dag van 12 t.e.m. 19 juni op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Naast de live-uitzendingen van de etappes met commentaar van Jonas Maes en co-commentatoren Serge Pauwels en Frank Hoste, krijg je ook elke avond omstreeks 20u10 de hoogtepunten voorgeschoteld in het magazine ‘Musette’ op Pickx+.

Voor zij die niet live kunnen kijken, wordt de uitzending herhaald op Pickx+ Sports 1 net voor de start van de volgende etappe.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top