The First Lady': wat hebben Eleanor Roosevelt, Betty Ford en Michelle Obama bereikt?

Series |

De nieuwe serie 'The First Lady', in Vlaanderen exclusief te zien op FOX, laat de werking van het Witte Huis zien aan de hand van het leven van drie belangrijke vrouwen: Michelle Obama, Betty Ford en Eleanor Roosevelt. Maar je ontdekt ook hun jeugd en hun ontwikkeling tot even belangrijke historische figuren als hun echtgenoten (zo niet, meer!). Proximus Pickx blikt even terug op de daden en verwezenlijkingen van deze drie First Ladies.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt was First Lady van de Verenigde Staten van 1933 tot 1945. Dus er is geen twijfel dat ze een belangrijke historische figuur is: ze woonde in het Witte Huis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was ook de eerste die de rol van First Lady een politieke en geëngageerde dimensie gaf, net zoals een mediaprofiel. Eleanor Roosevelt was gekend omwille van haar sterke waarden: ze was feministe, maar ook tegenstander van racisme en verdediger van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Toen de VN werd opgericht, was ze de eerste afgevaardigde van de VS. Bij de VN was ze voorzitter van de Commissie voor de rechten van de mens, waarmee ze de basis legde voor deze belangrijke internationale overeenkomst. Ze moedigde haar man aan om meer vrouwen federale functies toe te kennen, werkende vrouwen een beter loon te schenken en hield daarbovenop ook persconferenties voor uitsluitend vrouwelijke verslaggevers. In de serie 'The First Lady' wordt ze gespeeld door een sterke, wilskrachtige actrice, niemand minder dan Gillian Anderson. Haar scènes zullen waarschijnlijk krachtig en indrukwekkend zijn, gezien de geschiedenis die ze met zich meedragen.

“Never allow a person to tell you no who doesn’t have the power to say yes.”

Betty Ford

Een paar decennia later was het de beurt aan Betty Ford om het Witte Huis te betrekken. Ze was First Lady van 1974 tot 1977. The New York Times beschouwt Betty Fords invloed en "impact op de Amerikaanse cultuur" als "veel groter en langduriger dan die van haar echtgenoot". Omdat ze zelf een huisvrouw was, zette ze zich direct in voor de rechten van de vrouw. Zij bracht taboeonderwerpen in het hart van het politieke debat, zoals drugsgebruik (zij is de oprichtster van het Betty Ford Centrum), abortus, en vele andere. Toen ze bij haar borstkanker opspoorden, deelde ze -tegen de wil van bovenaf- haar verhaal. Haar moed zette Amerikaanse vrouwen aan tot het ondergaan van een borstonderzoek. Ook na de nederlaag van haar echtgenoot voor zijn herverkiezing bleef Betty Ford een belangrijke invloed uitoefenen op het Amerikaanse politieke en maatschappelijke debat. In de serie 'The First Lady' wordt ze briljant vertolkt door Michelle Pfeiffer.

“Being a lady does not require silence.”

Michelle Obama

Zoals bekend is Michelle Obama de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die de rol van First Lady bekleedde. Als zodanig heeft zij te maken gehad met de druk die haar status op elke vrouw zou leggen, maar ook met racisme. Zij is dus al een symbool an sich, nog voordat we het over haar prestaties hebben gehad. Aangezien haar man twee termijnen in functie was, bleef ze van 2009 tot 2017 een inwoner van het Witte Huis. Michelle Obama, advocate van opleiding, heeft haar sporen verdiend met haar charisma en redenaarstalent, zozeer zelfs dat ze al snel haar eigen plek in de media heeft veroverd. Ze zette zich in voor veel moderne doelen, zoals de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap, maar ook het onderwijs van jonge meisjes over de hele wereld. Actrice Viola Davis speelt haar in de nieuwe serie, en we moeten zeggen dat de gelijkenis tussen deze twee krachtige vrouwen indrukwekkend is.

“There is no limit to what we, as women, can accomplish.”

Ontdek 'The First Lady' elke dinsdag om 20u35 op FOX (zender 65), beschikbaar in de tv-optie Pickx Mix. Probeer deze tv-optie nu één maand gratis uit. Daarna betaal je voor deze tv-optie 10,99 euro/maand. Ontdek hier alles over Pickx Mix!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top