Waarom de verhalen van ‘Indiana Jones’ nog steeds een ferme impact hebben op de films van vandaag

Films | Zondagavond kan je op Play4 het weekend afsluiten met een van de prachtige films van ‘Indiana Jones’. In ‘Raiders of the Lost Ark’ treft de archeoloog in een jungle in Peru een gouden beeldje aan, maar eeuwige rivaal René Belloq pakt het hem meteen af. Het bijzondere verhaal van deze én de andere films heeft tot op vandaag nog steeds een bijzondere invloed op de moderne films. Proximus Pickx legt je uit waarom dat zo is!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal van George Lucas werd in 1981 op prachtige wijze in een film gegoten door de gelauwerde regisseur Steven Spielberg. Hoewel het verhaal zelf al een grote invloed had, zorgde de blockbuster nog voor een veel groter effect op de avonturenfilms die nadien werden gemaakt. We kunnen bovendien stellen dat ‘Raiders of the Lost Ark’ een impact had op de popcultuur in die periode. Wij houden het vandaag op de filmsector en bespreken drie belangrijke films waarbij de regisseur zich duidelijk liet beïnvloeden door het werk van Spielberg in ‘Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark’: ‘Captain America’, ‘The X-Files’ en ‘X-Men’.

‘Captain America: The First Avenger’

Net zoals de film van ‘Indiana Jones’ zal je in deze film van de ‘Captain America’-franchise heel wat nostalgie terugvinden. In beide films keert het verhaal terug in de tijd en komen er helden aan bod die zich verzetten tegen de Nazi’s. Ze hebben met Arnim Zola bovendien een tweede antagonist die zich op bijna exact dezelfde manier kleedt als Arnold Ernst Toht uit ‘Indiana Jones’. 

Die gelijkenis is natuurlijk helemaal geen toeval. De regisseur van ‘The First Avenger’, Joe Johnston, vertelde aan de L.A. Times dat hij zich liet inspireren door ‘Raiders of The Lost Ark’. “We hebben die film als een template gebruikt bij het ontwikkelen van ons verhaal. Zeker het futurisme konden we toen goed gebruiken. We startten in 1940 en wilden vooruitblikken naar 1942. Toen dachten we een idee te hebben over de toekomst, dat was ons idee en dat leunt natuurlijk aan bij de film van Spielberg."

Daarbij gaf Johnston ook toe dat ze ‘Indiana Jones’ gebruikten bij de opbouw van de film. “We stelden onszelf de vraag: ‘Wat would Indiana Jones do?’ Wat zou het antwoord op die vraag zijn in ‘Raiders of the Lost Ark’. Zeker het frisse gevoel van de film inspireerde ons ten zeerste. Toen hadden wij het idee dat we een moderne film maakten in het verleden, en dat is het doel dat we voor ogen hadden met ‘Captain America’. Onze film heeft zeker en vast iets weg van het ritme van ‘Indiana Jones’.”

‘The X-Files’

Chris Carter, het gezicht achter de reeks ‘The X-Files’, vertelde bij TV Insider dat de films van ‘Indiana Jones’ ertoe geleid hebben dat hij in de filmindustrie terechtkwam. De grootste gelijkenis vinden we terug in het eindbeeld van ‘Raiders of the Lost Ark’. De film eindigt namelijk met een kist waarin de ‘Ark of the Covenant’ zit die door een overheidsmagazijn vol andere kisten wordt geplaatst. Die scène zou ook bij ‘The X-Files’ perfect passen. Ook Agent Fox Mulder lijkt heel erg op personages uit ‘Indiana Jones’. Hij heeft een ruig, academisch karakter. Bovendien heeft hij een ongezonde passie voor zijn werk en is hij, net zoals Indy, constant bezig met het ontdekken van de geheimen van het universum.

Vooral de ‘Triangle’ in seizoen 6 lijkt een direct eerbetoon aan de roekeloze stijl van Indiana Jones. Mulder reist daarin terug in de tijd naar de Bermudadriehoek en wordt daarbij gered door een schip uit de Tweede Wereldoorlog dat door de Nazi’s wordt veroverd. Hij ontmoet er iemand die erg op Scully lijkt en ontwikkelt er een gelijkaardige band mee. Hij is klaar om hem uit te dagen en vraagt de nazi’s om hem in het gezicht te slaan als dat in een bepaalde situatie nodig is. Van een vergelijking gesproken!

'X-Men: Apocalypse’

Hoewel ‘Apocalypse’ zich afspeelt in 1983 en ‘Raiders of the Lost Ark’ gaat over de periode rond 1936, is de setting van beide films heel gelijkaardig. De start van de film heeft heel wat weg van de start van ‘Indiana Jones’ met Moira MacTaggert die een gelijkaardig personage als dat van Jones speelt in de eerste scène, reizend naar Egypte, waar ze per ongeluk de verborgen tombe van Apocalypse tegenkomt.

Dat beide films elementen met elkaar delen, is misschien ook het grootste probleem van ‘Apocalypse’. De aspecten die gelijken op scènes uit ‘Raiders of the Lost Ark’ zorgen veelal voor verwarring en leiden de kijker te veel af van de goeie aspecten uit de prequels van ‘X-man’, namelijk de relatie tussen Charles en Erik. De verhaallijnen die het hebben over de politieke context in de film zijn eigenlijk totaal niet van belang in de films van ‘X-man’. Zo zie je maar, beïnvloed worden door een film als ‘Indiana Jones’ kan ook negatief zijn… 

Bekijk ‘Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark’ zondag 5 juni omstreeks 19u50 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top