De Splash Brothers vs. de Jay-Jays: welk duo zal zegevieren in de NBA-finales?

Sport | De langverwachte NBA-finale tussen Boston en Golden State zal niet rond slechts twee duo's draaien. Maar het meest consistent spelende tweetal zal waarschijnlijk de wedstrijd in hun voordeel kunnen doen eindigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op een aantal gebieden verschillen de twee grote NBA-finalisten van elkaar. Maar er zijn ook raakvlakken tussen de twee teams, met name de duo's waarop de Golden State Warriors en de Boston Celtics rekenen om het spel in hun voordeel te draaien. Aan de ene kant zien we Stephen Curry en Klay Thompson, twee ervaren kampioenen die het klappen van de zweep kennen, aan de andere kant hebben we twee jonge wolven, Jayson Tatum en Jaylen Brown, die hongerig zijn naar een overwinning.

"Ze kunnen niet samenwerken"

Om hun team terug naar de top van het klassement te leiden, hebben de Celtics de afgelopen jaren meerdere keren gebruik gemaakt van de drafts om vers bloed aan te trekken. In 2016 selecteerden ze Jaylen Brown op nummer 3. Een jaar later werd Tatum op dezelfde plek geselecteerd. In 2018 wisten de Celtics de finale van de Eastern Conference te halen met een team dat zowel uit ervaren krachten als jonge wolven bestond, maar uiteindelijk verloren ze. Twee jaar later, in 2020, spelen ze de jeugdtroef helemaal uit in de finale van de Conferentie. Uiteindelijk legden ze de duimen in de NBA play-offs tegen Miami Heat.

Je hoeft geen basketbalkenner te zijn om te weten dat alle begin moeilijk is voor jonge spelers. Daarom trok het management van de Celtics Ime Udoka in de zomer van 2021 aan als nieuwe hoofdcoach. Vanwege de dalende teamprestaties gonsde het van de geruchten dat Brown en Tatum uit elkaar zouden worden gehaald. Een interview met hun voormalige teamgenoot en basketcommentator Kendrick Perkins hielp niet om deze discussie de wereld uit te helpen. "Als je terugkijkt naar alle Celtics-wedstrijden, heeft oftewel Jayson een goede dag en kampt Jaylen met problemen of vice versa. Hun lichaamstaal vertelt me dat ze niet graag met elkaar spelen", klonk het. Toch zou de franchise het duo niet uit elkaar halen. "In plaats van uit elkaar te gaan, zijn we dichter bij elkaar gekomen," zei Tatum na de overwinning op Miami Heat in de play-offs. De "Jay-Jays", zoals ze bekend staan, zijn momenteel goed op dreef en willen het daar niet bij laten. Maar aan de andere kant hebben we ook een getalenteerd duo.

De terugkeer van de "Splash Brothers"

Fans van de Warriors hebben de "Splash Brothers" maar liefst 941 dagen moeten missen. Zo lang duurde het voordat Klay Thompson was hersteld van twee zware blessures, waaronder een gescheurde achillespees. Op 9 januari was het dan zover en mochten de twee opnieuw samenwerken. Sindsdien heeft Thompson langzaam zijn vorm hervonden, terwijl zijn partner, Stephen Curry, in de play-offs alles op alles heeft gezet om zijn tegenstanders te blokkeren en zo een plaatsje te verzekeren in de NBA-finale. Dit wordt hun zesde NBA-finale sinds 2015 en deze keer worden ze geruggesteund door Draymond Green.

De gecombineerde ervaring van dit duo en Green zal ongetwijfeld in het voordeel spelen van de Warriors, die weten hoe ze een NBA-finale moeten winnen. De twee spelers hebben het "DNA van kampioenen", zoals coach Steve Kerr al eens heeft gezegd. "Het is een feit dat ze als duo ongelooflijke shooters zijn. Maar ze hebben elkaar vanaf het begin nodig. Klay neemt de moeilijkere verdedigende taken voor zijn rekening, zodat Steph zich later in de wedstrijd meer op de aanval kan richten", aldus Kerr.

Deze NBA-finale zal ongetwijfeld spannend worden, vooral nu er twee sterduo's op het parket staan met een goede ondersteuning en het team geleid wordt door twee uitstekende coaches. Het valt nog te bezien welk team uiteindelijk het pleit wint.

Deze wedstrijden van de NBA-finale kan je op Eleven Sports bekijken:

Vrijdag 3 juni
  • Game 1: Golden State Warriors - Boston Celtics (3u op Eleven 2)
Maandag 7 juni
  • Game 2: Golden State Warriors - Boston Celtics (2u op Eleven 2)
Donderdag 9 juni
  • Game 3: Boston Celtics - Golden State Warriors (3u op Eleven 2)
Zaterdag 11 juni
  • Game 4: Boston Celtics - Golden State Warriors (3u op Eleven 2)
Dinsdag 14 juni
  • Game 5 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics (3u op Eleven 2)
Vrijdag 17 juni
  • Spel 6 (indien nodig) : Boston Celtics - Golden State Warriors (3u op Eleven 2)
Maandag 20 juni
  • Game 7 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics (2u op Eleven 2)

Volg de NBA het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top