Er was eens een Rode Duivel: Paul De Mesmaeker

Voetbal | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer zoomen we in op Paul De Mesmaeker.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Je hebt van die eendagsvliegen bij de Rode Duivels die toch een knappe carrière wisten uit te bouwen op clubniveau. Paul De Mesmaeker behoort zeker tot dat rijtje. Op zijn achttiende debuteerde De Mesmaeker, afkomstig uit Liedekerke, al bij RWD Molenbeek, waar de volksjongen in een ploeg gedropt werd met onder meer Gouden Schoen Johan Boskamp. In 1986 verliet hij het financieel noodlijdende RWDM en trok hij naar het KV Mechelen van Aad de Mos. Daar zou hij zijn naam in de annalen van de clubgeschiedenis schrijven. 

Hazard van den Aldi

De prijzen die hij bij KVM pakte, waren niet min. Zo maakte De Mesmaeker deel uit van de ploeg die in 1988 de Europacup II won van Ajax. De Mesmaeker startte op de bank, maar mocht na het uur invallen voor Pascal De Wilde. In de partij KV Mechelen-PSV, de heenmatch van de Europese Supercup in februari 1989, kon hij een grotere rol opeisen. Hij bezorgde die dag Eric Gerets, toch niet de minste, ware nachtmerries. 

"Polleke De Mesmaeker speelde acht jaar bij KV Mechelen, hij was geen echte basisspeler, maar af en toe had hij zijn dag. En tegen PSV had hij zo'n dag. Hij was de Eden Hazard van de Aldi, om het zo te zeggen. Hij kon links en rechts passeren, was snel, tweevoetig, had af en toe een goede pass”, zei voetbalcommentator Frank Raes ooit over hem. 

De Mesmaeker zou echter nooit het maximum uit zijn carrière kunnen halen. Afgeremd door blessures en zes knieoperaties, moest hij in 1994 afzakken naar derdeklasser Cappellen FC. Nadien speelde hij een reeks lager nog voor Liedekerke FC, SK Lombeek en de fusieclub SK Lombeek-Liedekerke. “Nadat ik mijn kruisband scheurde op Anderlecht, stapelden de blessures zich op. Mijn snelheid botte af en die blessures knaagden ook aan mijn zelfvertrouwen. Toch blik ik zonder spijt terug, Ik heb alsnog gevoetbald tot mijn 35ste”, aldus De Mesmaeker. 

Marktkramer

Het vele blessureleed bij De Mesmaeker, en het feit dat hij tijdens de topjaren van Mechelen vaak genoegen moest nemen met een plek als invaller, hebben er mede voor gezorgd dat de vleugelaanvaller geen vaste pion werd bij de Rode Duivels. Op 11 november 1987 speelde hij zijn eerste en enige interland voor de Rode Duivels. In de EK-kwalificatiematch tegen Luxemburg, die met 3-0 werd gewonnen, mocht De Mesmaeker de volle 90 minuten tussen de lijnen staan. 

Na zijn carrière wist De Mesmaeker de voetjes op de grond te houden en switchte hij moeiteloos naar het gewone beroepsleven. Intussen werkt hij al bijna 25 jaar als marktkramer waar hij vrouwenkleding verkoopt. Wie De Mesmaeker aan het werk wil zien, moet zich reppen naar de markten van Geraardsbergen, Tienen, Brakel, Puurs en Scherpenheuvel.

Meer van deze reeks? Lees hier het verhaal van Didier Quain.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top