Coach Ime Udoka komt oog in oog te staan met Steve Kerr

Sport | De kogel is door de kerk: Golden State Warriors en Boston Celtics spelen de langverwachte NBA Finals. De coaches van beide teams, Steve Kerr en Ime Udoka, komen oog in oog met elkaar te staan. Ze zullen een goed plan moeten bedenken om elkaar te verschalken want ze hanteren dezelfde spelfilosofie…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een lang en slepend seizoen maken de fans van de NBA zich op voor een allerlaatste krachtmeting, de NBA Finals. De twee finalisten zijn Golden State Warriors en Boston Celtics. De motor van de Warriors draait al maandenlang op een goed toerental en ook bij de Celtics pakt de mayonaise goed. De Warriors zullen worden gecoacht door Steve Kerr terwijl de Celtics de plannen van Ime Udoka zullen uitvoeren. Die laatste werkt zijn allereerste seizoen als hoofdcoach af en gaat voor niets minder dan de hoofdprijs.

Winnen in eerste jaar als hoofdcoach

Coach Ime Udoka werd in de zomer van 2021 door de bonzen van Boston Celtics aangeduid om hoofdcoach te worden. Daarvoor was hij assistent-coach. Het werd vorig jaar al snel duidelijk dat er werk aan de winkel was in het team, maar toch nam de 44-jarige Udoka de handschoen met alle plezier op. Udokas parcours verliep met de nodige ups en downs, in november was er bijvoorbeeld een grote down, maar nadien wisten ze toch de rug te rechten. Ze slaagden er bijvoorbeeld in om het tot de play-offs te schoppen en daarin versloegen ze de Milwaukee Bucks, de huidige NBA-kampioen, en Miami Heat. Hierdoor wonnen ze de Eastern Conference en mochten ze de NBA Finals spelen en dat tegen Golden State Warriors. Op het moment dat sommige van zijn jongens de winst van de Eastern Conference aan het vieren waren, zat Udoka in zijn hoofd al bij de NBA Finals. “Het kan zomaar allemaal voor niets geweest zijn”, klonk het.

Vermoedelijk was Ime Udoka dan al aan het denken aan de plannen van Golden State Warriors-coach Steve Kerr. Kerr is uiteraard ook uit op winst en won de NBA Finals al drie keer met de Warriors. De allereerste keer was in 2015 toen hijzelf voor de eerste keer hoofdcoach werd. Daarna won hij de NBA Finals ook nog in 2017 en in 2018.

De leer van Popovich

Beide coaches hechten veel waarde aan een goede verdediging. Daarna gaan ze pas hun offensieve pionnetjes inzetten. Deze tactiek lijkt sterk op de leer van Gregg Popovich. Een coach en levende NBA-legende die sinds 1996 de bank warm houdt bij San Antonio Spurs en daar al heel wat successen heeft geboekt. Zowel Ime Udoka als Steve Kerr hebben allebei gespeeld bij de Spurs en dit ook onder Popovich. Udoka werkte zelfs een aantal jaren onder hem als assistent-coach. Het is volgens ons dan ook niet verwonderlijk dat enkele van zijn principes overgenomen zijn door zijn ex-spelers of ex-medewerkers.

Niet enkel Udoka en Kerr houden vast aan de principes van Popovich. De leer van de man wordt dezer dagen ook naarstig opgevolgd door andere coaches uit de NBA zoals Mike Budenholzer van Milwaukee Bucks, Monty Williams van Phoenix Suns en Quin Snyder van Utah Jazz. Maar het zijn enkel Ime Udoka en Steve Kerr die het met de wijze lessen van Popovich tot in de finale van de NBA Finals hebben geschopt.

Het speelschema van de NBA Finals op Eleven Sports:

Vrijdag 3 juni:
Game 1: Golden State Warriors - Boston Celtics vanaf 03u00 op Eleven Sports 2

Maandag 7 Juni:
Game 2: Golden State Warriors - Boston Celtics vanaf 02u00 op Eleven Sports 2

Donderdag 9 juni:
Game 3: Boston Celtics - Golden State Warriors vanaf 03:00 op Eleven Sports 2

Zaterdag 11 juni:
Game 4: Boston Celtics - Golden State Warriors vanaf 03u00 op Eleven Sports 2

Dinsdag 14 juni:
Game 5 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics vanaf 03u00 op Eleven Sports 2

Vrijdag 17 juni:
Game 6 (indien nodig): Boston Celtics - Golden State Warriors vanaf 03u00 op Eleven Sports 2

Maandag 20 juni:
Game 7 (indien nodig): Golden State Warriors - Boston Celtics vanaf 02u00 op Eleven Sports 2

Volg de NBA het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top