Zinchenko hoopt Oekraïners via barrages voetbalvreugde te schenken: "Ze verdienen het"

WK 2022 | Oekraïne treft woensdag Schotland in de barrages voor het WK voetbal in Qatar. Manchester City-verdediger Oleksandr Zinchenko hoopt zijn landgenoten in volle oorlogstijd de nodige vreugde te kunnen schenken, "want ze verdienen het", zei hij dinsdag terwijl hij in tranen uitbarstte.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Elke Oekraïner wil maar één ding: dat deze oorlog stopt", vertelde Zinchenko op een persconferentie. "De nationale ploeg heeft ondertussen haar eigen wens: naar het WK gaan. We willen ongelofelijke emoties schenken aan de Oekraïners, want ze verdienen het momenteel."

De wedstrijd tegen Schotland in Glasgow zou oorspronkelijk in maart doorgaan, maar werd uitgesteld als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. De winnaar speelt op 5 juni in Cardiff tegen Wales voor een plaats op het WK in Qatar dit najaar.

"Het is onmogelijk te beschrijven wat we nu voelen", aldus Zinchenko, die aangaf te hebben overwogen om naar het front te trekken. "Wat er in ons land gebeurt, is onaanvaardbaar. We moeten de agressie allemaal samen stoppen. Oekraïne is een land van vrijheid en die zal ik nooit opgeven."

Samen met andere Oekraïense spelers als Andriy Yarmolenko (West Ham) en Roman Yaremchuk (Benfica, ex-AA Gent), maar ook spelers van Oekraïense clubs die toelating hadden om het land te verlaten, trok Zinchenko de afgelopen dagen naar Slovenië om daar de barrages voor te bereiden. "Maar het is natuurlijk moeilijk om de ploeg te motiveren terwijl alle spelers aan hun familie in eigen land denken", zei bondscoach Oleksandr Petrakov. "We gebruiken alle middelen en doen ook leuke activiteiten om het gemoed op peil te houden, maar elke speler is zich bewust van de enorme taak waar we woensdag voorstaan. Er is veel stress, maar we gaan er alles aan doen om te slagen", besloot Petrakov.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top